Tillbaka

Økologisk

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020

Spanien

Spanien, Valencia

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
259,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Vinbladet
92 Point Mad og Monopolet
91+ Point Robert Parker
93-94/100 Houlberg

Beställ före

7 timmar 5 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020

Spanien

Spanien, Valencia

13,5% alk.

75 cl

"92 point. Masser af charme" - Winewherever, Rasmus Christensen

"92 point. Absolut positivt og overraskende" - Mad og Monopolet

"91+ points. Really harmonious, serious, nuanced and elegant" - Robert Parker

"93-94 point. Hold nu kæft - hvor smager det vildt godt." - Houlberg

Spaniens bästa köp av rött vin? År efter år står kritikerna i kö för att hylla Atance Bobal. 2019 var en testvinnare i en stor Decanter-provning, och 2020 tar priset med det bästa Parker-betyget någonsin!

Nu gör ekologiska Atance Bobal comeback i den sprudlande fruktiga årgången 2020 - som redan imponerar med 91+ poäng från Robert Parker. Otroligt för prisklassen!

Tänk dig Châteauneuf, Pinot Noir och Brunello i ett och samma glas! Mjukt och fruktigt som Châteauneuf, friskt och elegant som Pinot och med härligt örtiga tanniner à la Brunello-druvan Sangiovese.

Organic Atance är som en riklig fruktkorg med saftiga röda bär, som garanterat får dig på sommarhumör från första klunken! Toni Sarión från Mustiguillo, känd för världens bästa Bobal, gör det röda vinet med toppdruvor från gamla buskvinstockar på Casa Segura-monopolen på 800 meters höjd. Testa det!

....

Njut av det solo - eller till tapas, saftiga biffar, ljust kött och fågel, paella, pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 15-17°C

1 fl. per st.
259,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
90 Point Vinbladet
92 Point Mad og Monopolet
91+ Point Robert Parker
93-94/100 Houlberg

Beställ före

7 timmar 5 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020

92 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Det friske og krydrede udtryk Mustiguillo formår at få ud af Bobal-druen er meget let at holde af. Mørke bær, urter, mineralitet, og en kølighed fra de højtliggende vinmarker, giver vinen masser af charme, og gør den meget let drikkelig. (vurderet ved kr. 99,95)

90 Point

Vinbladet

Aromatisk duft, krydret med sort peber, ret vild i duften, flæsket med sorte bær. Cremet smag, fyldig med moden tannin og lang, krydret eftersmag med mørke, modne bær og sort peber. (vurderet ven en tilbudspris på kr. 99,95)

92 Point

Mad og Monopolet

Risky Grapes høster store roser og høj score fra stort set alle, som smager deres vine, og det er forståeligt - det er nemlig både lækkert og nyt. Denne er lavet på “Bobal”-druen, som kommer fra Spanien og dyrkes meget omkring Valencia. Druen er tæt og kan give intense og kraftige vine, hvis de er lavet korrekt naturligvis, måske er det årsagen til, at producenten hedder “Risky Grapes”? I næsen har denne hindbær, kirsebær, rosenblade, violer og en helt tydelig duft af røde lidt umodne bær. I munden er den syrlig og fyldt med tanniner - det er er frisk vin, som adskiller sig fra andre vine - men absolut positivt og overraskende. Den kan drikkes alene eller til tapas, risotto og pastaretter. (vurderet ved kr. 99,95)

91+ Point

Robert Parker

The 2020 ATANCE, pure Bobal from vines planted in 1975, fermented in 10,000-liter stainless steel tanks with indigenous yeasts at controlled temperature for a week and had a short maceration. The wine matured in 8,000-liter French oak vats for three months. This feels really harmonious, serious, nuanced and elegant, with subtle aromas and great balance and length. 45,025 bottles produced. It was bottled in April 2021.

93-94/100

Houlberg

5,5 Thumbs Up. Christ for en dejlig frisk og frugtrig vin ... nærmest landlig, animalsk og støvet med kirsebær, blåbær og jordbær, virkelig bondsk og totalt charmerende, lidt mælket, flæsket og saftig med urter, kakaopulver samt chokolade, vanilje og kanel. Det er måske ikke vildt kompleks, men for pokker, hvor dufter det vildt godt. I munden er det slik for voksne ... saftig, lys, bondsk, livlig med både hindbær, rabarber, ribs og vild god friskhed. Vinen har en lysere og forholdsvis let frugt, kæmpe lethed, masser af grønne urter og - hold nu kæft - hvor smager det vildt godt. Det er en vin, som man bliver så duperet over ... og så fås den til menneskepenge og ophæver dermed tyngdeloven. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 99,95)

93 Point(tidigare årgång)

Christine Parkinson

93 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Kaptiverende urtet og krydret duft og med smag af vilde mørke bær. Den er flot balanceret med en frisk syre og fuldmodne tanniner. Her forstår man virkelig hvorfor Bobal druen er spået en lys fremtid i Spanien.

92 Point(tidigare årgång)

Sarah Jane Evans MW

90 Point(tidigare årgång)

Beth Willard

90 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

90-94/100 (tidigare årgång)

Decanter

Sweet, ripe and juicy fruit. Citrus pith and coriander seed add seasoning to the ripe, opulent berry fruit. Texture is silky with a long finish. Lively acidity gives energy to this charming wine

90-93/100 (tidigare årgång)

Houlberg

Smagsmæssigt er vinen også småsaftig, men samtidig så er tanninerne pænt tørre, stramme og sætter sig provokerende i hele mundhulen, hvor de dog fader forholdsvis hurtigt. Frugten er klart mere lys og stringent end duftmæssigt, masser af hindbær, rabarber, ribs og vild god friskhed. Der er igen godt med grønne urter. Jeg er ret fascineret over, at du både får lethed, skarpt tanninbid, friskhed fra frugten og en vis samtidig på én gang ... totalt hjernelammende lækker vin, så klart 5 store tomler med stor pil op.

UDVALGTE HVERDAGSVINE: særdeles god til prisen (tidigare årgång)

Din VinGuide

Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020?

Redan i glaset, en inbjudande körsbärsröd färg med en ung lila nyans. Nosen nästan darrar av ungdomlig fruktig charm, med lockande aromer av viol, nyplockade hallon, granatäpple, körsbär och en antydan till choklad. Energiskt vibrerande med färska örter och spännande mineralitet... Silkeslen som en biljardkudde i gommen och tätpackad med slurpig hallonsmakande frukt. Enastående smakdjup för prisnivån, medan tanninerna stramar åt behagligt torrt i den uppfriskande eftersmaken. En lysande allrounder för både mys och mat! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2020 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

15-17 °C

Lagringspotential

5-8 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter