





Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO
"Vinerna representerar ett stort värde." - Robert Parker om Atance-serien.
91 POÄNG FRÅN ROBERT PARKER - megahiten från Mustiguillo är tillbaka!
Ett djup och en komplexitet i smaken som skulle överraska till och med Robert Parker, med tanke på priset på Atance Bobal.
Nu har Spaniens bästa rött vinsfynd landat i den nya årgången 2022, där frukten vibrerar med en särskilt välpresenterad friskhet och fantastisk intensitet. Perfekt för spanska tapas på terrassen!
Toni Sarión från Mustiguillo, som gör världens bästa Bobal och vars viner finns på många stjärnkrogar runt om i världen, gör sitt röda Atance med toppdruvor från gamla buskvinstockar på monopolen Casa Segura 800 meter över havet.
Här uppe på 800 meters höjd mognar druvorna långsamt i en växelverkan mellan intensivt dagsljus och mycket kalla nätter, vilket i kombination med den sandiga och kalkhaltiga jorden ger ett balanserat rött vin med frukt, mineralitet och frisk finess.
3 månaders slutlagring på franska ekfat ger vinet den där extra kryddiga komplexiteten som höjer det över alla andra i samma prisklass. Beställ snabbt - detta vin finns sällan länge i lager.
Njut av det solo - eller till tapas, saftiga biffar, ljust kött och fågel, paella, pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 15-17°C
Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO?
Atance Bobal 2022 glittrar vid hällning med sin fräscha körsbärsröda färg som har fräscha violetta nyanser längs kanten... Nosen lovar superflytande Bobal med livliga färska fruktnoter av nyplockade violer, vilda hallon, granatäpple, körsbär och lite bitter choklad. Energiskt vibrerande med färska örter och unik mineralitet från sin terroir på hög höjd ... Silkeslen som en biljardkudde i gommen och tätpackad med slurpig hallonsmakande frukt. Imponerande intensitet för prisnivån, och tanninerna stramar åt matvänligt på den uppfriskande finishen. Atance Bobal har aldrig varit bättre... men det är bäst att du skyndar dig och köper! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Hallon
Jordgubbe
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Bobal 2022 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener