



Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO
"Ganska fantastiskt för priset" (+100 DKK) - Robert Parker
Så här skrev en entusiastisk Robert Parker om Cuvée No 1 för några år sedan. Och vi kan lika gärna avslöja det ... 2022 är lika fantastiskt prisvärt som sina topprecenserade föregångare!
Mineralisk som Chablis, mjuk och krämig som Alsace ... Följ med på en smakresa till Valencias inland där vi hittar det enskilda fältet Conejeros 840 meter över havet... Ett läckert vitt vin som får det att vattnas i munnen, gjort på den uppfriskande Merseguera-druvan från östra Spanien, perfekt avrundat med mjuka persiko- och honungsnoter från 30% Malvasia.
Ekologiskt och veganvänligt. Bra som aperitif, utsökt till mat. Cuvée No 1. är vårt i särklass mest populära spanska vita vin...
Vi talar absolut toppkvalitet från östra Spaniens största vinmakare, Toni Sarrión från Mustiguillo. Och titta på priset igen!
....
Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, krämiga pastarätter, lätta asiatiska rätter och milda ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO?
Cuvée No 1 2022 står elegant halmfärgad i glaset... Doften bjuder på delikata vårblommor, saftiga citrusfrukter, päron, persika och en aning exotisk honungsmelon, som ger vika för spännande mineraliska nyanser av salt och våt kalksten... Mjukt och krämigt i munnen som en intensiv Pinot Gris från Alsace... men mycket mer uppfriskande, mycket friskare! Vackert detaljerad avslutning som avtar långsamt med delikata fruktsmaker, inslag av honung och salt mineralitet. En perfekt vit flaska! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2022 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener