Tillbaka

Økologisk

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2023 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

12,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
264,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Mad og Monopolet
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Robert Parker
90 Point Vinvalget

Beställ före

9 timmar 55 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2023 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

12,5% alk.

75 cl

"92 point. Jeg har tidligere ratet denne hvidvin fra Risky Grapes højt - navnlig i forhold til prisen, og jeg bliver vist nødt til at gøre det igen. Ærligt, så gør en hvidvin som denne det bare utrolig godt, og prisen er til at måbe over ... Det er et “must by”, den her." - Mad og Monopolet

"91 point. Clean, transparent, focused and balanced, this is easy to drink and good value for money. (vurderet ved $15 ~ 110 kr.)" - Robert Parker

"90 point. Virkelig en vin der rammer bredt og vil smage mange. Et pletskud i en prisklasse, hvor der efterhånden begynder at komme mange velsmagende og komplekse vine. Godt for os vindrikkere." - Vinvalget

Rekordbetyget hos Robert Parker med 91/100 till ett värderingspris runt 110 kronor. Det spanska vita vinet Cuvée No. 1 blir bara bättre och mer populär för varje år...

När detta organiska underverk imponerar fyra gånger på fem årgångar med 90-91 poäng från samma Robert Parker, världens mest prestigefyllda vinkritiker, talar vi inte bara om kvalitet, utan också om stabilitet som verkligen är exceptionell för priset.

Mineralisk som Chablis, mjuk och krämig som Alsace... Följ med på en smakresa till Valencias inland där vi hittar det enskilda fältet Conejeros 840 meter över havet... Ett läckert vitt vin gjort på den uppfriskande Merseguera-druvan från östra Spanien, perfekt avrundat med mjuka persiko- och honungsnoter från 30% Malvasia.

DEN LOKALA DRUVAN & VÄRLDENS BÄSTA RESTAURANG Merseguera - vad? Den lokala druvan är ryggraden i mästerverket. Knappast någon utanför Spanien kände till den förrän Mustiguillo serverade vin till världens mest erkända vinkritiker, Robert Parker... Kort därefter kunde man hitta Merseguera-viner från Mustiguillo på världens finaste restauranger med Michelinstjärnor - som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester och Fat Duck.

Ekologisk och veganvänlig. Bra som aperitif, utsökt till mat. Cuvée No 1. är vårt överlägset mest populära spanska vita vin av en anledning...

Vi talar om absolut toppkvalitet från östra Spaniens ledande vinmakare, Toni Sarrión från världsberömda Mustiguillo!

...

Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, krämiga pastarätter, lätta asiatiska rätter och milda ostar. Servera vid 8-10°C

1 fl. per st.
264,95 SEK
6 fl. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Mad og Monopolet
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Robert Parker
90 Point Vinvalget

Beställ före

9 timmar 55 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2023 ØKO

92 Point

Mad og Monopolet

Jeg har tidligere ratet denne hvidvin fra Risky Grapes højt - navnlig i forhold til prisen, og jeg bliver vist nødt til at gøre det igen. Ærligt, så gør en hvidvin som denne det bare utrolig godt, og prisen er til at måbe over. Den er fyldt med duft af citrus, modne pærer, fersken, melon og et lille hint af lakrids. I munden er den fyldig, rund med masser af frugtsødme og en fin mineralsk afslutning. Det er et “must by”, den her.

92 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Der er bare noget arketypisk spansk over denne vin lavet på druer dybt forankret i den iberiske halvø. Saftig, sprød, med fylde og levende syre. Gule mirabeller, grønne æbler og citron lemonade. Super vellavet klassiker man vel sagtens kan kalde for “det sikre køb”.

91 Point

Robert Parker

$15 | The white 2023 Atance Cuveé Nº1 was produced with 60% Merseguera, 30% Malvasía and 10% Macabeo fermented in stainless steel, matured with lees and bottled unoaked. After the experience with 2022, they harvested even earlier. The whites might have a faint herbaceous twist that provides freshness, and the wine has a moderate 12.5% alcohol and a pH of 3.39, denoting freshness. It has a faint iodine twist, which is more noticeable in warm years and derived from the limestone soils. Clean, transparent, focused and balanced, this is easy to drink and good value for money. 12,311 bottles produced. It was bottled in May 2024.

90 Point

Vinvalget

Flot næse af hvide og gule blomster inviterer indenfor. Efterfulgt af olien fra friskt vreden citron, fersken, moden pære, honningmelon, en smule sødlig toffee og en let kalket fornemmelse. Cremet mundfølelse med noter af toffee, citrus, fersken, pære, honningmelon, mineralitet og en lang tropisk eftersmag. Virkelig en vin der rammer bredt og vil smage mange. Et pletskud i en prisklasse, hvor der efterhånden begynder at komme mange velsmagende og komplekse vine. Godt for os vindrikkere. 90p

92 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Intet risky over denne vin fra Mustiguillo, der leverer kvalitet hvert år, og så til meget små penge. Godt med fyldig krop, blomster, citrus, fersken og en behagelig friskhed. En vin der er nem at forstå og holde af. 92P

90 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The white blend 2022 Atance Cuveé Nº1 was produced with 75% Merseguera and 25% Malvasía from dry-farmed, organic vines in the village of Venta del Moro. It's Mediterranean and juicy, with 13% alcohol and a fresh and balanced palate with a similar profile to the white La Traca, less exotic, more serious, with balsamic and floral notes. It fermented with indigenous yeasts and was kept with fine lees until bottling in May 2023. It has a pleasant bitter twist in the finish. 13,145 bottles produced.

90 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

Color: bright straw, Aroma: ripe fruit, floral, Mouth: tasty, good acidity, fruity aftertaste

90 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Duftmæssigt er det en fyldig og virker endda næsten olieret i aromaerne, der helt sikkert er eksotiske med både melon, mango, hyldeblomst, banan og pærer ... atter noget sandeltræ, papkasser eller umami, lakridskonfekt og vingummi, sødlige blomster og en nærmest seksuel og erotisk tiltrækningskraft. Virker fyldigere end 2021'eren. Igen er det også smagsmæssigt en fyldig vin, der på overfladen virker blød og cremet, men så ruller der masser af bittersyrlig lemon hen over tungen sammen med lidt hvid peber, hvilket gør vinen langt mere frisk end duften egentlig indikerede. Dertil kommer lidt melon, pærer, en robust og hårdfør syre ... rigtig dejlig vin med denne søde og bitre smag, mens prisen fortsat er helt loco. 90 point.

Hur smakar Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2023 ØKO?

Cuvée No 1 2023 vibrerar elegant citrongult med friska gröna glimtar... Delikata blommiga aromer av vita vårblommor, saftig saltad citrus, päron, persika och lite exotisk honungsmelon stiger upp ur glaset och ger plats för spännande mineralnyanser av våt kalksten från den högt belägna terroiren ... I munnen ger det ekologiska vita vinet en mjuk och perfekt krämig konsistens som påminner om Pinot Gris från Alsace ... Men smaken är definitivt mer frisk och uppfriskande! Vackert detaljerad avslutning med delikata fruktsmaker, inslag av honung och salt mineralitet. Med denna briljanta Atance i glaset är det lätt att förstå varför många vinmakare i Valencia är entusiastiska över vinets kvalitet år 2023. Den bästa Cuvée #1 någonsin? Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Citron

Tasting Note Icon

Honungsmelon

Tasting Note Icon

Vita blommor

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2023 ØKO passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

4-5 år fra høståret

Lagring

Ståltank

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter