
Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2021
”97 points." - Premios VinDuero VinDouro (tidl. årg.)
"94 points. Without losing the identity of the area, the wine shows brighter and even more delicious fruit” - Vivir el Vino (tidl. årg.)
"93 points." – Guía Peñin
"92 points. Nothing heavy here. This is a fresher and contemporary expression of Toro." – James Suckling
“Grand Gold Award Winner” – Concurso de Vinos Real Casino de Madrid (tidl. årg.)
“Excellent Vintage” – Consejo Regulardor D.O. Toro (om 2021-årgangen)
La Viña de Amaya är ett must-try för fans av Tempranillo! Detta nytänkande röda vin är ett far-dotterprojekt som Javier Rodriguez, ”Spaniens bedste vinproducent”, initierat tillsammans med dottern Amaya.
Vi kan nu presentera den nya toppårgången 2021 av detta för appellationen Toro förvånansvärt eleganta röda vin, som senast imponerade med hela 97 poäng och slog i princip alla rivaler från Ribera del Duero.
Bedriften skedde vid prestigefyllda VinDuero-VinDouro, där över 1000 viner från fler än 70 vinområden i Spanien och Portugal tävlade mot varandra.
Javier och Amaya har lagt sin kärlek på den blott 2,6 hektar stora enskilda vinmarken ”Los Arenales” med Tempranillo-buskstockar som planterades redan 1968! Dessa ”mimrende oldinge” levererar idag så få och små druvor att familjeprojektet först blir riktigt meningsfullt när du har det fruktsmakande resultatet i glaset.
Toppat med smakfullt diskreta lyxkryddor från 12 månaders lagring på 500-liters franska ekfat, 1–4 år gamla, som tidigare innehållit vitt vin.
Resultatet är inte en Toro som trampar — utan dansar — över dina smaklökar… Finess, finess, finess. What a wine!
Smaknot
La Vina de Amaya Viñas Viejas 2021 visar sig mörkt körsbärsröd i glaset… I doften packad med gudomligt saftig och elegant frukt från de över 80 år gamla buskvinstockarna! Svarta körsbär, blåbär, björnbär och plommon välver upp från glaset, medan fatets kryddiga toner av choklad, cederträ, kokos, kaffe och vanilj nästan tvingar glaset till munnen… På tungan imponerar Amaya med en sällsynt lyckad blandning av fruktkraft och frisk finess. Fatkryddorna smälter naturligt in i smakbilden, som samlar sig på en otroligt hög nivå i den minutlånga och törstsläckande eftersmaken. Silkeslena tanniner gör detta spanska vin från en enskild vinmark lika läckert med som utan mat. Bravo! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Omdömen om Rodriguez Sanzo La Vina de Amaya D.O Toro 2021
93/100 Guía Peñin
92/100 James Suckling
"A juicy and bright Toro with lots of fresh blueberries and dark cherries to the nose with hints of dried herbs and cocoa powder. Tight and structured with fresh, sturdy tannins on the full-bodied palate, but it remains fluid. Nothing heavy here. This is a fresher and contemporary expression of Toro."
91/100 Robert Parker
"The red 2021 La Viña de Amaya, produced with Tinta de Toro (a.k.a. Tempranillo) from old vines, is a wine that he produced with his daughter, Amaya, who joined him after two years working as a sommelier in Australia. It has some 10% Garnacha in the blend, 14.5% alcohol and balancing acidity from this cooler year. It fermented in stainless steel, and the Tinta de Toro matured in French oak barrels while the Garnacha was kept unoaked. It has notes of ripe berries and aromatic herbs, with a spicy twist, and it's medium- to full-bodied, with abundant, slightly dusty tannins. It needs powerful food and/or some more time in bottle. 15,000 bottles produced. It was bottled in December 2024."
Gold Medal Winner - ZARCILLO DE ORO
Gold Medal Winner – Women's International Awards
...
Tidligere årgang:
97 point - Premios Vinduero Vindouro
94 point - Vivir el Vino
”Jovial and fresh from the first time you put it to your nose. Without losing the identity of the area, the wine shows brighter and even more delicious fruit from the first moment, surrounded by notes of vine leaves, vegetal and herbaceous notes, giving way to fresher notes such as eucalyptus, cream candies and coffee, and soft toasts. Fresh, direct palate, with licorice, candy and vibrant acidity, with somewhat rough tannins and lots of fruit, a fresh finish with the desire for a second glass.”
93 point – Best Italian Wines Annuario
92 point – Verema
” Color: Deep cherry red with garnet highlights, medium to high intensity, clean and bright. Nose: Medium intensity, elegant and complex. Prominent aromas of ripe red and black fruits (cherries, plums, and cherries in liqueur), accompanied by spicy notes of white pepper and cinnamon. Subtle hints of wild herbs, cocoa, and toasted notes also appear. Palate: Smooth, sweet entry with a soft and pleasant mouthfeel. Well-integrated, ripe tannins and balanced acidity provide freshness without compromising the wine’s body. The finish is long, with a fruity aftertaste that leaves a pleasant memory of ripe fruit and spices.”
91 point - James Suckling
“A very fresh and fruity expression of Toro, full of dark plums, cherries and rich, bramble fruit. Some tangy herbs and hints of sweet spices, too. Medium to full body with firm tannins and crunchy dark cherries. A very well-balanced and drinkable Toro. Tempranillo and garnacha tinta.”
91 point - Decanter
“Smoke, herbaceous, red liquorice, dark fruit and sweet spice aromas. The palate is lively and fresh with a slightly herbal element and ripe tannins.”
Grand Gold Award Winner – Concurso de Vinos Real Casino de Madrid
“After a rigorous process, Grand Gold, Gold and Silver awards will be awarded to the best wines”
Gold Winner - ZARCILLO DE ORO
4,0 stjerner Vivino (432 bedømmelser, set over alle årgange, “Højeste kvalitet for pengene af spansk Toro-vin", 19-08-2025)
Njut den till möra biffar av nötkött, lamm, viltgryta, kraftiga tapas och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C
La Viña de Amaya 2021 är tillverkad av ett cuvée bestående av 90 % Tempranillo och 5 % Garnacha. Javier Rodriguez handskördar tillsammans med sin dotter Amaya Tempranillo-druvorna från gamla buskvinstockar planterade 1968 på den endast 2,6 hektar stora enskilda vinmarken Los Arenales – 740 meter över havet i San Miguel de la Ribera, Toro. Druvorna transporteras varsamt till vineri i små lådor. Här påbörjas vinframställningen med 5–8 dagars kallmaceration vid 8 °C, vilket ger färg och aromer från druvskalen. En tredjedel av druvorna jäser som hela klasar med stjälkar, vilket främjar fruktens friskhet och parfym. Jäsningen sker i rostfria ståltankar med fruktbevarande temperaturkontroll vid 20–24 °C. Därefter flyttas vinet över för 12 månaders lagring på 500-liters franska ekfat, 1–4 år gamla, som tidigare innehållit vitt vin. Efter avslutad jäsning tillförs rött vinet frisk elegans från 10 % Garnacha innan buteljering.
Om Rodriguez Sanzo
"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens största röda viner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso, från 140 år gamla ”præ-phylloxera” buskvinstockar, ett bevis på en vinmakare med gigantiska ambitioner.
Javier Rodriguez är dock en synnerligen mångsidig producent som gör vin i alla prisklasser och från i princip alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare firas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inden for jordbundsanalyse har lett till konsultuppdrag för bland andra Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till fatenas ursprungsländer, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger om året kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta instruktioner.
Som bevis för vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen.
Rodriguez Sanzo La Viña de Amaya Viñas Viejas D.O Toro 2021 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener