





Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014
10 år gammal årgång av vår mest efterfrågade spanska rött vin…
Med imponerande 95 poäng, samt rekommendationen ”Editor’s Choice” till priset 125 kr., är Wine Enthusiast fullständigt överväldigad av detta källarmogna “Museum-release”.
År 2011 köper Michel Rolland vingårdar i Rioja och lanserar en vinserie som han sätter sitt eget namn på. Det hade han aldrig gjort förut. En av dessa vingårdar ligger tätt intill en mycket berömd enskild vingård som producerar 100-poängsviner som kostar över 2 000 kronor per flaska.
Michel Rolland är världens mest berömda vinmakare. Han har fått 100 poäng av Robert Parker fler gånger än vi kan räkna. Michel Rolland är dock också en vinnörd – och väljer därför att spara några flaskor från de första åren.
På så sätt kan han visa nya köpare hur fantastiskt vinet kommer att utvecklas. När Michel 2023 släppte världens sista flaskor av årgång 2012 från sin personliga skattkammare försvann hela partiet på mycket, mycket kort tid.
Nu börjar kapplöpningen om samma signaturvin från samma personliga skattkammare i årgång 2014, där recensionerna om möjligt lovar en ännu högre nivå…. Rioja-fantast, missa inte detta vansinnesköp. Först till kvarn!
Njut av denna fina Rioja till saftigt nötkött, grillrätter, fläsk, grytor, tapas och lagrade ostar. Servera vid 16–18 grader.
Hur smakar Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014?
R&G Rioja Tempranillo 2014 frestar med fet och mörkviolett färg med en begynnande mogen ton vid glasets kant… Och jösses, vilken doft! En kraftfull aromatisk tryckvåg av saftiga skogsbär, svarta körsbär, plommon och solmogna björnbär stiger ur glaset och sveps in i torkad viol och lavendel, läder, mineralisk skogsbotten samt rök, vanilj, kokos, choklad, engelsk lakrits och kaffe från fatlagringen… I munnen är den läcker, mjuk och bärsaftig. Frukten har bevarat sin ungdomliga friskhet och vibrerande nerv på allra bästa sätt, medan de många åren på fat och flaska lyfter rött vinets kryddiga komplexitet till helt förbluffande höjder. En minutlång finish med biffvänliga silkeslena tanniner sätter pricken över i:et... Vilken Rioja, vilket fynd! Drick nu, eller lagra 10-15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Choklad
Kokos
Lakrits
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rolland & Galarreta Rioja Tempranillo 2014 passar bra till...
Om Rolland & Galarreta

Man finner knappast en större ikon i vinvärlden än franske Michel Rolland. Mannen har i mer än 50 år gjort viner på några av världens största slott och har flera hundrapoängsbedömningar på sitt CV. Den levande legenden har gjort vin i mer än 50 år och konsulterar idag över 100 vinhus i 12 olika länder. Från Screaming Eagle i Napa Valley till Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbete med den spanske vinpionjären, Javier Galarreta, har Michel nu lanserat sin helt egna vinserie. Och den har på rekordtid blivit en av de mest populära hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Även om Michel Rolland är född och uppvuxen i Pomerol och etablerade sin stjärnstatus i Bordeaux, så har han alltid haft ett gott öga till Spanien. Därför valde han 2010 att ingå ett partnerskap med Spaniens skickligaste vinentreprenör, Javier Galarreta, som känner det spanska terroiret till perfektion. I kombination med Michel Rollands vinmakarkunskaper har de tillsammans skapat en imponerande serie viner som tar oss från Rueda, Rioja och Ribera del Duero till Priorat i Katalonien. Totalt förfogar de över 120 hektar i de bästa regionerna i Spanien. Druvmaterialet levereras av små vinbönder som Javier och Michel handplockat särskilt för deras vinserie. Det är också en av förklaringarna till att produktionerna är mycket små och nästan kultartade, med ned till bara några tusen lådor per årgång. Missionen är klar för de två vinpionjärerna - att skapa moderna, eleganta, terroirdrivna viner som ska lyfta de berömda spanska regionerna ännu högre i det internationella vinhierarkiet.
Mer terroir än trä - En ny stil från Rolland
Vid presentationen av ”Rolland & Galareta” nämnde Michel Rolland de viktigaste sakerna i framställningen av vinerna: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev särskilt känd under 1980‑talet, då han framavlade viner med en tydlig Parker-appell som belönades med flera hundrapoängsbedömningar. Stilen kännetecknades av kraftig extraktion och stora mängder nya ekfat. Men under de senaste åren har Michel funnit en ny stil som främst sätter frukten och terroiret i centrum. Detta syns kanske allra tydligast i deras vin från Priorat, Clos de Ferran, som nyligen utsågs till bästa Priorat vid Decanter World Wine Awards med 97 poäng. Här har Michel Rolland lyckats skapa ett nästan ”cool climate” Priorat genom att använda druvor från nordvända sluttningar kombinerat med särskilda uppbindningstekniker i vingården som skyddar druvorna från den starka solen. Vem hade trott att Priorat kunde nå en nästan burgundisk nivå av elegans och finess? Man ska inte tro att det är slut med ekfat från Michel Rollands sida. De finaste amerikanska och franska ekfaten används i flera av vinerna, men de används uteslutande där det kan ge komplexitet åt vinerna och vingar åt terroiret.
Trots att den exklusiva R&G-serien redan är en stor succé och får den ena världsklassbedömningen efter den andra, är vinerna prissatta mycket fördelaktigt.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener