
Rosso di Orma 2019
Bolgheris bästa fynd? Vi presenterar Rosso di Orma 2019! Det helt nya vinet och det vansinniga värdet från Ormas berömda Bolgheri-fält mellan Sassicaia och Ornellaia.
Lanseringen är perfekt tajmad. Wine Enthusiast betygsätter årgången 2019 med 95 poäng och måste gå tillbaka nästan 10 år i Bolgheris historia för att hitta en skörd med en sådan vild kvalitetspotential. Och du smakar det omedelbart!
Rosso di Orma är en läcker supertoskaner som precis som kultvinet Orma görs på de franska Bordeauxdruvorna Merlot och Cabernet Sauvignon.
Den unika egenskapen är 10% av Brunello-druvan Sangiovese, vilket gör Rossi di Orma så oemotståndligt saftig och levande att även topp-professionella kritiker har mer än svårt att hålla sig borta från glaset!
Njut av det till biffar, mustiga pastarätter, lamm med örter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rosso di Orma 2019?
När Orma-vinet hälls upp har det en gnistrande körsbärsröd färg med en nästan svart kärna och en ung mörklila kant... Näsan stinker nästan av Bolgheri-klass! Violer, rosenblad, vildhallon, svarta körsbär, svarta vinbär, mynta och plommon, oemotståndligt och vackert nyanserade, dyker upp ur glaset, med läder, vanilj och något mörkrostade kaffebönor som ger doften komplexitet. Mjuk och fyllig i gommen med smak av toppårgångens frukt så långt fram att man inte märker av de nästan 15% alkohol. Rosso di Orma 2019 avslutar perfekt med silkeslena tanniner i en lång och mineralisk eftersmak som ber om en ny klunk! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Rosso di Orma 2019 passar bra till...
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll