





Rosso di Orma 2021
Äntligen här… Sensationella Rosso di Orma i den bästa Bolgheri-årgången på fem år.
Är du fan av supertoscanare? Då kan du se fram emot Rosso di Orma i den nya årgången 2021, som för första gången sedan 2016 tilldelas maximala 5 stjärnor hos Italy’s Finest Wines... det blir inte bättre!
“5 out of 5 stars – Bolgheri Vintage Chart 2021” – Italy’s Finest Wines
Även om 2019 nästan översköljdes av toppomdömen, är 2021 om möjligt ännu bättre. Rosso di Orma erbjuder helt enkelt otroligt värde från Ormas berömda vinmark i Bolgheri mellan Sassicaia och Ornellaia.
Precis som kultvinet och storebrodern Orma är "Rosso" skapad på de franska Bordeaux-druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon. Skillnaden är 10% av Brunello-druvan Sangiovese, som gör Rossi di Orma extra saftig och vibrerande från första klunken!
Njut av den till stekar, kraftiga pastarätter, lamm med örter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Rosso di Orma 2021?
Orma-vinet är nyhällt och har en lysande körsbärsröd färg med mörk kärna och violett kant... Redan på näsan, ren Bolgheri-klass med parfymerad charm av violer, rosor, hallon, svarta körsbär, svarta vinbär, mynta och plommon, som ger plats för komplexa inslag av läder, vanilj och något mörkrostade kaffebönor ... Vinet ligger som silke på tungan, där den saftiga bärfrukten blandas vackert med smakrika örter, söta fatkryddor och elegant mineralitet. Bra värde från Orma-teamet! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Rosso di Orma 2021 passar bra till...
Hur är Rosso di Orma 2021 framställt?
Rosso di Orma är gjord av en unik blandning av 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Sangiovese som Tenute Sette Ponti handskördar från Bolgherias berömda Orma-fält, mitt emellan Sassicaia och Ornellaia. Vinet har kompletterats med druvor från en grannproducent i samma Bolgheri-distrikt och jäser med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltankar, medan 15 dagars maceration drar fram vacker färg, smak och tannin från druvskalen. Innan Rossi di Orma meddelas vara redo för lansering mognar det röda vinet i hela 11 månader i de svala källarna på Tenuta Sette Ponti. Varav 4 månader på små franska tonneaux-fat, 4 månader på betongtankar och 3 månader på flaska.
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
















