





Rosso di Orma 2021
Äntligen landat... Sensationell Rosso di Orma i den bästa Bolgheri-årgången de senaste 5 åren.
Är du ett fan av super Tuscans? Så se fram emot Rosso di Orma i den nya årgången 2021, som för första gången sedan 2016 har fått maximala 5 stjärnor från Italy's Finest Wines ... det blir inte bättre!
Även om 2019 nästan kunde vada i topprecensioner, är 2021 möjligen ännu bättre. Rosso di Orma erbjuder helt enkelt vansinnigt värde från Ormas berömda Bolgheri-fält mellan Sassicaia och Ornellaia.
Precis som kultvinet och storebror Orma är "Rosso" gjord av de franska Bordeaux-druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon. Skillnaden är 10% av Brunello-druvan Sangiovese som gör Rossi di Orma extra saftigt och levande från första klunken!
Njut av det till biffar, rejäla pastarätter, lamm med örter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rosso di Orma 2021?
Orma-vinet är nyhällt och har en lysande körsbärsröd färg med mörk kärna och violett kant... Redan på näsan, ren Bolgheri-klass med parfymerad charm av violer, rosor, hallon, svarta körsbär, svarta vinbär, mynta och plommon, som ger plats för komplexa inslag av läder, vanilj och något mörkrostade kaffebönor ... Vinet ligger som silke på tungan, där den saftiga bärfrukten blandas vackert med smakrika örter, söta fatkryddor och elegant mineralitet. Bra värde från Orma-teamet! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Rosso di Orma 2021 passar bra till...
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll