
Sacred Hill Chardonnay Riflemans Hawke's Bay 2019
Mer än Meursault? Nya Zeelands största Chardonnay överträffar både sig själv och sina smörigaste burgundiska rivaler i den nya årgången 2019.
Den rekordhöga nuvarande nivån ska ses mot bakgrund av att Bob Campbell MW och 75 professionella blindprovare för några år sedan utsåg Riflemans till den bästa av Nya Zeelands 10 högst rankade Chardonnays.
2019 är det fulländade mästerverket från den legendariske Tony "Mr Tony". Chardonnay" Bish, nyligen nominerad till "NZ Winemaker of the Year" i Gourmet Traveller Magazine.
Njut av detta stora vita vin till smörstekt fisk och skaldjur, fågel, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Sacred Hill Chardonnay Riflemans Hawke's Bay 2019?
Ljust gyllene och krämig i glaset... Nosen lovar en imponerande Chardonnay med koncentrerade och raffinerade smaker av saltad grapefrukt, lemon curd, mandarin, persikor och ananas som parar sig elegant med rostad brioche, smör, hasselnötter och crème brulée från fatet. I munnen, sublimt krämig med fikonrikedom och Meursault-liknande smörnoter, väckt till liv av vackert detaljerad frukt och en darrande frisk, mineralisk nerv. Vinet avslutar lyxigt kryddigt och gastronomiskt munrengörande. Chardonnay i världsklass. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Sacred Hill Chardonnay Riflemans Hawke's Bay 2019 passar bra till...
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning