
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Bourgogne Pinot Noir 2024
Closerie des Alisiers imponerar gång på gång – och denna gång är inget undantag.
Vinhuset drivs av vinmakaren Stéphane Brocard, son till den världsberömde Jean-Marc Brocard. Förmågan att göra Bourgogne i världsklass ligger alltså djupt i Stéphane. Huset grundades 2007 och är därför fortfarande på väg att bli allmänt känt – vilket i hög grad återspeglas i den fina balansen mellan pris och kvalitet.
Bourgogne Pinot Noir har under de senaste åren vuxit markant i popularitet, och det med all rätt. I takt med detta har priserna på kvalitetsbourgogne också stigit avsevärt. Att vi kan erbjuda detta vin i just den här prisnivån är därför ett litet mirakel, om du frågar oss.
Här får du hela Bourgogne-upplevelsen. Frisk och uppfriskande frukt i form av skogssmultron, körsbär och vilda hallon, i kombination med djup och komplexitet i form av mineralitet från skogsbotten, kryddor och fattoner.
Detta är vanligtvis något man förknippar med röd Bourgogne i den dubbla prisklassen.
Njut av den röda Bourgogne till fjäderfä, saftiga biffar, tartar, charkuterier, svamprätter och milda ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Bourgogne Pinot Noir 2024?
När vinet hälls upp möts man av en granatröd mitt med en lätt tegelfärgad kant. I doften råder ingen tvekan: här rör det sig om en kvalitets-Bourgogne Pinot Noir. Doften bjuder på en perfekt kombination av röda och mörka bär tillsammans med rik mogen frukt – skogssmultron, röda och svarta körsbär, vilda hallon – samt florala toner av rosor och violer. Efter ett par minuter i glaset får aromerna sällskap av klassisk burgundisk skogsmarksmineralitet och ett fint kryddigt inslag från de nya ekfaten.
I munnen möts man av ett vin i perfekt balans: silkeslen textur, lätta tanniner och en fruktig, elegant känsla – ett komplett vin. Drick nu, eller lagra 4–7 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Bourgogne Pinot Noir 2024 passar bra till...
Hur är Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Bourgogne Pinot Noir 2024 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, som Stéphane Brocard handplockar från 30–45 år gamla vinstockar på burgundiska ler- och kalkstensparceller som huvudsakligen ligger i det exklusiva Côte de Nuits, Bourgogne. Musten från de nyplockade druvorna jäser i medelstora "demi-muids"-fat, innan rödvinet fulländas med 6–12 månaders lagring på 228-liters ekfat, varav 15 % helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener


























