
Tenuta Sette Ponti Crognolo 2019
Kolla in dessa betyg... Crognolo 2019 är utan tvekan ett av de bästa röda vinerna i Toscana!
En superb Super Tuscan-årgång! 2019 är allmänt erkänt som utmärkt i Toscana, men områden som fokuserar på franska Bordeaux-druvor i synnerhet får rekordhöga poäng i kritikernas Vintage Charts.
2019 är därför också ett utmärkt år för Crognolo - av många känt som "The Tignanello Killer", eftersom vinet i flera årgångar har samma eller till och med bättre betyg än den världsberömda Tignanello. Crognolo är dock alltid bäst när man jämför pris, kvalitet och smak.
90% Sangiovese. 10% Merlot. 14 månader på franska barriquer. Crognolo 2019 är för VILD!
Njut av det till nötkött, lamm, vilt, fläsk, starka pastarätter, svamp och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Tenuta Sette Ponti Crognolo 2019?
Mörkt körsbärsrött med fantastiskt vackra violetta nyanser nära kanten av glaset... Redan näsan lovar Crognolo i bra form! Intensivt parfymerad super toscansk doft med viol, hallon, tranbär, saftiga körsbär, mörka plommon och svarta vinbär, som ger vika för komplexa noter av cederträ, rosmarin, läder och mörkrostat kaffe från fatlagringen... Sangioveses friska och örtiga frukt är mjuk och köttig på tungan och passar perfekt i Merlots sammetshandske. Komplex kryddig avslutning med fina tanniner lyfter helhetsintrycket till världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tenuta Sette Ponti Crognolo 2019 passar bra till...
Hur är Tenuta Sette Ponti Crognolo 2019 framställt?
Crognolo 2019 är gjord av 90% Sangiovese och 10% Merlot från höghöjds- och sydvända skiften nära Arezzo, i Chianti Colli Aretini. Musten jäser temperaturkontrollerat med 20 dagars maceration av druvskalen och vinet lagras i 14 månader på franska barriquer och 6 månader på flaska innan det släpps.
Om Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener


















