



Tenuta Sette Ponti Crognolo 2020 Biologico
95 poäng och betecknad som "den bästa Crognolo någonsin" ... Ja, Crognolo blir bara större och större för varje år!
Crognolo är av många känt som "The Tignanello Killer", eftersom vinet i flera årgångar har samma eller till och med bättre betyg än den världsberömda Tignanello. Crognolo är dock alltid bäst när man jämför pris, kvalitet och smak.
2020 sätter dock en ny standard. Inte nog med att vinet nu är certifierat ekologiskt. Samtidigt har den internationella efterfrågan nått en sådan nivå att Tenute Sette Ponti har beslutat att erbjuda vinet i världsklass på förköp "En Primeur" - tillsammans med de stora Grand Cru Classé-vinerna nere i Bordeaux!
95% Sangiovese. 5% Merlot. 12-14 månader i franska barriärer ... Till och med några av druvorna kommer från Vigna dell'Impero-stormarknaden, som den italienska kungafamiljen planterade redan 1935 ... Crognolo 2020 är bara FANTASTISK!
Njut av det till nötkött, lamm, vilt, fläsk, starka pastarätter, svamp och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Tenuta Sette Ponti Crognolo 2020 Biologico?
Vacker mörk körsbärsröd med en ungdomlig lila nyans ... Näsan lovar Sangiovese i världsklass med intensiva och eleganta dofter av viol, mynta, rosmarin, vilda hallon, tranbär, körsbär, saftiga plommon och svarta vinbär, lyfts med komplexa nyanser av cederträ, läder, lakrits, choklad och mörkrostat kaffe från den långa fatlagringen ... Sangioveses friska och örtiga frukt är mjuk och köttig på tungan och passar perfekt i Merlots sammetshandske. Komplex kryddig avslutning med fina, fina tanniner lyfter helhetsintrycket till en nivå vi sällan smakat förut... Wow! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Tenuta Sette Ponti Crognolo 2020 Biologico passar bra till...
Om Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll