
Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022
Sålde slut efter andraplatsen vid Din VinGuides provning av Nizza DOCG – där bara fyra av nästan 70 viner får högre poäng än Tenuta Neiranos Nizza.
Nu är superköpet tillbaka i den läckra årgången 2022!
Tenute Neirano skördar sina druvor i det nya Barbera-meckat ”Nizza DOCG”, som 2014 med rätta hyllades med Italiens finaste DOCG-klassificering, eftersom kullarna söder om Asti ger världens bästa och mest koncentrerade röda viner på Barbera.
Hos Neirano uppgraderar man sin topprecenserade Nizza med minst 20 månaders lagring, varav en stor del av processen sker på små franska barriquefat – och som resultat ligger vinens fatlagring och stil mycket nära Nizza DOCG Riserva!
Ett helt galet värde för pengarna som inga fans av Piemonte och Barbera bör gå miste om. Stark rekommendation!
Njut av denna läckra Barbera ensam eller till saftiga biffar, tapas/antipasti, svamprisotto, kraftiga pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 15–17 °C
Hur smakar Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022?
Barbera Nizza 2022 uppvisar en intensiv mörklila färg... Doften är tättpackad och intensiv med en ren, suverän arom av färska violer, vilda hallon, Amarena-körsbär och en nästan lakritsdjup björnbärsfrukt, som lyfts av läckra, pikanta örter, rostig jord, rostade kaffebönor och lyxigt kryddig vanilj... I munnen mjuk och fruktmättad med Barberas karaktäristiska friskhet i toppform! Elegant fatkryddad och örtig finish... Imponerande fin Barbera! Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Hallon
Lakrits
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022 passar bra till...
Hur är Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Barbera, som Tenute Neirano selekterar från kuperade toppmarker kring Nizza Monferrato i det sydligaste Asti i Piemonte. Vinet jäser i ståltank med fruktbevarande temperaturstyrning, medan ompumpningar av musten extraherar extra färg, smak och tannin från druvskalen. Efter avslutad jäsning och maceration fulländas rödvinet med minst 20 månaders källarlagring, varav en stor del av processen sker på exklusiva små franska barriquefat.
Druvor
BarberaOm Neirano

Den lilla Piemonte-vingården Tenute Neirano grundades 1982 och drivs nu i fjärde generationen av familjen Speroni, som i nästan 150 år har varit förknippade med vermouthproduktion. Familjens fokus har från början varit att leverera högt recenserade piemontesiska viner till förmånliga priser – och i glaset talar kvaliteten för sig själv: det är numera svårt att peka ut något som ger bättre valuta för pengarna i Piemonte.


























