



Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022
Sålde slut efter andraplatsen vid Din VinGuides provning av Nizza DOCG – där endast fyra av drygt 70 viner fick högre poäng än Tenuta Neiranos Nizza.
Nu är superfyndet tillbaka i den läckra årgången 2022!
Tenute Neirano skördar sina druvor i det nya Barbera-mekkat ”Nizza DOCG”, som 2014 med rätta hyllades med Italiens finaste DOCG-klassificering, eftersom kullarna söder om Asti ger världens bästa och mest koncentrerade rödviner på Barbera.
Hos Neirano lyfter man sin högt bedömda Nizza med minst 20 månaders mognad, varav en stor del av processen sker på små franska barriquefat – och som resultat ligger vinens fatlagring och stil mycket nära Nizza DOCG Riserva!
Ett helt otroligt value-for-money, som ingen fan av Piemonte och Barbera får missa att prova. Stark rekommendation!
Njut av den läckra Barbera solo eller till saftiga biffar, tapas/antipasti, svamprisotto, mustiga pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 15–17°C
Hur smakar Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022?
Barbera Nizza 2022 uppvisar en intensiv mörkviolett färg... Näsan är tätpackad och intensiv med en ren, superdoft av färska violer, vilda hallon, Amarena-körsbär och en nästan lakritsdjup björnbärsfrukt, som lyfts av läckra pikanta örter, rostig jord, rostade kaffebönor och lyxigt kryddig vanilj... I munnen mjuk och fruktmättad med Barberas karakteristiska friskhet på topp! Elegant fatkryddad och örtig avslutning... Imponerande vacker Barbera! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022 passar bra till...
Hur är Tenute Neirano Barbera Nizza DOCG 2022 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Barbera, som Tenute Neirano selekterar från kuperade toppmarker runt Nizza Monferrato i den sydligaste delen av Asti i Piemonte. Vinet jäser i ståltank med fruktbevarande temperaturstyrning, medan överpumpningar av musten extraherar extra färg, smak och tannin från druvskalet. Efter avslutad jäsning och maceration fulländas rödvinet med minst 20 månaders källarmognad, varav en stor del av processen sker på exklusiva små franska barriquefat.
Druvor
BarberaOm Neirano

Den lilla Piemonte-vingården Tenute Neirano grundades 1982 och drivs nu i fjärde generationen av familjen Speroni, som i nästan 150 år har varit förknippade med vermouthproduktion. Familjens fokus har från början varit att leverera högt recenserade piemontesiska viner till förmånliga priser – och i glaset talar kvaliteten för sig själv: det är numera svårt att peka ut något som ger bättre valuta för pengarna i Piemonte.























