
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020
6 gånger på 21 år... Och alltid sönderriven när den släpps!
Javier Rodriguez gör bara sitt eftertraktade Ribera del Duero-flaggskepp när vädergudarna ger gudomligt perfekta druvor för hans 60-åriga enda fält nära La Horra.
Lyckligtvis anses 2020 vara ett historiskt toppår för en av Spaniens bästa vinmakare att visa upp sina färdigheter med Tempranillodruvor i världsklass som råmaterial.
För att ytterligare förhöja vinets komplexitet går Javier ett steg längre. Han gör inte bara en "Reserva" som under de tidiga åren. Han låter sitt vin vila i hela 26 månader på ekfat, vilket faktiskt är längre än kravet för klassificeringen en nivå högre (GRAN RESERVA).
Han väljer också att använda ekfat av olika storlekar för att förfina samspelet mellan frukt och fat. 225-, 300- och 500-litersfat. Och det ska du INTE göra. Kvadratreglerna säger att det måste vara 225. Om du använder något annat kommer myndigheterna att vägra att klassificera vinet.
Javier bryr sig inte, för vinet är bättre. Man kan inte smaka på en regel, men man kan smaka på att vinet får mer fat - som han säger. Istället kallar han vinet "5 Años" eftersom han fick idén för 5 år sedan.
Njut av det till saftiga biffar, lammstek, vilträtter, fläskkött, grytor, mustiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020?
Vid hällning, djärvt björnbärsrött med en dramatisk mörk mitt... Nosen bjuder på stor koncentration med sitt oemotståndliga doftuniversum av torkad viol, svarta körsbär, björnbär, lakrits, mynta, krossad lime, engelsk lakrits, mörk choklad, svarta oliver och rostade kaffebönor... Skål, frukt och massor av x-faktor! 5 Años 2020 är mjukt och saftigt på tungan, där den intensiva och perfekt fatkryddade frukten njuter av smaken av Ribera del Duero i obestridlig världsklass. Hela härligheten kulminerar med balanserade, biffvänliga tanniner i den 60 sekunder långa eftersmaken. Årets bästa köp? Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener