





Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Pomona 2019
Vilket himmelskt toppvin från huset bakom vår mest populära Brunello...
Villa Poggio Salvis flaggskepp Pomona från en enskild vingård är passande nog döpt efter den italienska gudinnan för fruktodling, och druvkvaliteten har sällan varit så välsignad som i drömårgången 2019.
Pomona kommer från ett av de högsta enskilda skiftena i Montalcino-området - en särskilt utsökt och sval toppterroir som ger en 100% magisk upplevelse på tungan.
Om du vill ha Brunello med maximal elegans och "burgundisk" finess finns det ingen Sangiovese i denna värld över eller bredvid ...
Njut av den renaste rena, perfekt vibrerande Sangiovese-frukten med tanniner, örter och mineralitet i nästan Zen-liknande balans och jämvikt.
Njut av den till saftigt nötkött, lamm, vilt, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Pomona 2019?
När den hälls upp är den elegant körsbärsfärgad med orangeröda inslag av tegelstenar... Fantastiskt parfymerad på näsan med förtrollande eleganta dofter av lavendel, ros, viol, tranbär och körsbär, som avslutas med komplexa undertoner av torkade örter, mineralitet, åldrad balsamico, skogsmark, rökt kött och läder. .... Vinet landar mjukt och balanserat på tungan, där den perfekt örtartade och svalt mineraliska Sangiovese utvecklas med imponerande elegans och finess. Pomona 2019 dröjer sig vackert kvar i eftersmaken, avslöjar lager på lager av fina nyanser och avslutas med perfekt balanserade, mustiga tanniner. Den vackraste Pomona någonsin? Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Pomona 2019 passar bra till...
Hur är Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Pomona 2019 framställt?
Flaggskeppet Brunello di Montalcino Pomona med en enda vingård är gjord av 100% Sangiovese. Druvorna kommer från vinstockar som växer på ett unikt beläget skifte med Galestro-mergeljord. Vingården har fått sitt namn efter den italienska gudinnan för fruktodling, som pryder Villa Poggio Salvis vinetiketter.
Druvorna kallmacereras i 8 dagar vid 12°C, varefter musten jäser temperaturkontrollerat vid 28°C. Extraktionen av färg, smak och tannin sker automatiskt med hydraulisk stampning av druvskalen i den jäsande musten. Lagrat i 30 månader på stora slavonska fat och 4 månader på flaska före frisläppandet.
Druvor
SangioveseOm Villa Poggio Salvi

”The Brunello of the Tagliabue family project is an elegant version” – GardiniNotes
”Den friskhed man finder i Villa Poggio Salviś Brunello er simpelthen en kæmpe fornøjelse at opleve” – WineWherever
Villa Poggio Salvi är familjehuset bakom vår mest populära Brunello di Montalcino, som triumferar som testvinnare i Jyllands-Postens stora Brunello-test med perfekta 6 av 6 stjärnor.
Vingården ligger längst västerut i Montalcino. Så långt västerut och så högt belägen, faktiskt, att Villa Poggio Salvi har utsikt över Tyrrenska havet. Platsen var redan på 1500‑talet erkänd för sina viner. Sedan 1979 är det dock ingenjören Pierluigi Tagliabue som för allvar har satt Villa Poggio Salvi på kartan. Fastighetens 20 lerhaltiga hektar i Montalcino ligger på 300–500 meters höjd, vilket ger en gynnsam temperaturvariation med maritim påverkan från Tyrrenska havet.
Det ger Sangiovese med underbar friskhet, elegans, finess och parfym. Fruktens autentiska uttryck förstärks av traditionell mognad på stora fat. Högst upp i Brunello-hierarkin tronar flaggskeppet Pomona, ett förbluffande single-vineyard-vin som är uppkallat efter fruktens gudinna.
Winemaker är Pierluigis barnbarn Luca Belingardi, som är utbildad enolog vid universitetet i Milano. Lucas arkitektritade vinkällare är vackert integrerad i terrängen vid Villa Poggio Salvi. 1998 knöts en separat vingård med 20 hektar vinmarker i Chianti Colli Senesi till verksamheten. Härifrån kommer toppköp som Chianti Caspagnolo samt de läckra IGT:arna Tosco och Lavischio, gjorda på respektive Sangiovese och Merlot.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















