





Weingut Ziereisen S (Schulen) Blauer Spätburgunder 2022
Vosne-Romanée-elegant och komplex som en stor Chambolle-Musigny... När Tysklands kultvinmakare Hans Peter Ziereisen gör sina få fat "Schulen" tar han efter vinmakarna i Bourgogne. Detta är helt enkelt ett mirakulöst förhållande mellan pris och njutning!
Schulen har fått sitt namn efter ett unikt område med ren Jura-kalksten i mitten av det upp till 50% branta Efringer Oelberg i södra Baden... I åratal har den fått stora Bourgogneviner och kritiker att skämmas...
Genombrottet kom i en storskalig blindprovning av 400 tyska Spätburg-viner i London med vingurun Tim Atkins som värd... De 20 bästa tyska vinerna handplockades för en ännu tuffare tävling mot toppburgundier som Dujac Morey St Denis 1er Cru och Hudelot-Noëllat Chambolle-Musigny 1er Cru Charmes! Ziereisens Schulen gick om båda och tog en imponerande 7:e plats i provsmakningen.
Detta följdes av en imponerande placering på Wine Enthusiast's TOP 11-lista, där Schulen kom in på 11:e plats med imponerande 95 poäng. "Fyll på med det du kan hitta nu, eftersom dessa vinnare kommer att bli uppköpta snabbt.", sa Wine Enthusiast då och vi upprepar gärna den uppmaningen nu!
Robert Parker har varit ett fan av Hanspeter Ziereisens Pinot Noir i årtionden och när "Schulen" släpps är han vanligtvis redo med sin korkskruv. Nu kan vi äntligen presentera den nya årgången 2022, som har lyfts fram som ett sublimt Pinot-år i Tyskland!
Hypen kring Hans Peter Ziereisens viner kan inte överskattas och med "Schulen" i glaset förstår man plötsligt varför. Topprekommendation härifrån!
Njut av det till biffar, ankbröst, fågelvilt, fjäderfä, svamprätter, lätta asiatiska rätter, tapas och mogna ostar. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Weingut Ziereisen S (Schulen) Blauer Spätburgunder 2022?
Ziereisens "Schulen" 2022 presenterar sig med en perfekt ljus burgunderröd färg ... Hypnotisk Pinot Noir-näsa med parfym och skogsmarkskomplexitet i stil med Chambolle-Musigny ... Vilda körsbär, rosor och smultron spricker upp ur glaset, medan inslag av peppar, mineralrost, vanilj och rostade kaffebönor ger spännande komplexitet till aromen.... På tungan höjs nivån ytterligare med en fantastiskt ren, mineralkalkig och perfekt rödfruktig Pinot Noir. Full av delikat blommig charm, men ändå med en slank, sval struktur. Eftersmaken vinner dagen med imponerande längd och sammetslena tanniner ... Ziereisen ger en mästarklass i hur stor Pinot Noir ska smaka ... Ta den Bourgogne! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Weingut Ziereisen S (Schulen) Blauer Spätburgunder 2022 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener