





Xavier Châteauneuf du Pape 2022
Parker-topprankad Châteauneuf du Pape från 2022 ... en samlarårgång!
Precis som de legendariska årgångarna 2010 och 2016 får den nya årgången 2022 kvalitetsstämpeln "Extraordinary" med hela 96 poäng på Parkers årgångstabell. Med dagens klimatförändringar blir de stora, balanserade årgångarna i Châteauneuf alltmer sällsynta och du skulle göra klokt i att agera nu och "prep" din källare.
Märk Robert Parkers ord. Xavier Vignon är en av de bästa vinmakarna i hela Châteauneuf du Pape. Beviset fanns i den föregående årgången 2021 där Xavier Vignon trots dåligt väder och 20% lägre avkastning ändå lyckades få 93 poäng av den världsberömda kritikern... En nivå som annars bara ses bland viner för 500-1000 SEK konkurrenter.
Nu finns den mycket förbättrade årgången 2022 äntligen i lager och vinmakaren Xavier Vignon har skapat ett av årets bästa köp i Châteauneuf-du-Pape. Det beror på att vi har förhandlat fram ett extra lågt erbjudandepris!
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Châteauneuf du Pape 2022?
Xavier Châteauneuf-du-Pape 2022 gnistrar i glaset med en vacker körsbärsröd färg ... Vinet hälsar dig med en stor bukett av violer, lavendel, smultron i grädde, provensalsk garrigue, solmogna björnbär, svarta körsbär och svarta vinbär som efter några virvlar i glaset ger plats för kryddiga nyanser av lakrits, svartpeppar, läder och vanilj ... Det röda vinet glider fett och silkeslent på tungan, där frukten från första klunken gläder med hinkvis av perfekt levande röda och mörka bär! En antydan till läder, peppar och skogsmarksmineralitet blandas elegant med fina tanniner i den vackert sammanvävda, något fatkryddade eftersmaken. Xaviers Châteauneuf är i en klass för sig för priset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Jordgubbe
Lakrits
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Châteauneuf du Pape 2022 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener