
Xavier Cotes du Rhone 100% 2019
Enastående årgång...2019 är södra Rhônes bästa årgång på flera år!
Xavier går på offensiven med en vansinnigt vacker lyxig Côtes du Rhône som har uppgraderats med extra kraft, fruktighet och 15% alkohol i 2019 års superårgång.
Det rika, peppriga rött vinet är helt enkelt "laddat" med mjuk och koncentrerad Rhônefrukt, så det är oändligt svårt att inte tänka de 3 magiska orden: Chateauneuf du Pape.
Se fram emot en ny saftig Rhône-upplevelse till ett bra pris!
Njut av det till saftiga biffar, lamm, vilt, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone 100% 2019?
Nyhällt, 100% 2019 presenterar sig djärvt och mörkt körsbärsrött ... Nosen är djup, solmogen och kraftigt kryddad som en Chateaneuf ... smultron, fullmogna björnbär, svartpeppar, garrigue-krydda, engelsk lakrits, skogsmark och rosmarin.... I gommen är det rikt, fylligt och vackert koncentrerat med läckra inslag av plommon, katrinplommon, svarta vinbär, mineralitet, skogsmark och tobak. Lång pepparkryddad avslutning med balanserade, silkeslena tanniner. Utsökt! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Xavier Cotes du Rhone 100% 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener