



Xavier Cotes du Rhone 100% 2020
Xaviers kanske mest populära och kompromisslösa Rhône-vin...
Detta unika vin kallas 100% eftersom 100% av södra Rhônes terroir finns representerad i flaskan. Xavier väljer ut sina druvor från så många som 156 noggrant utvalda skiften i södra Rhônedalen - så att du kan uppleva marknadens bästa utbud av den totala essensen av rött sydligt Rhône i glaset.
Xavier går på offensiven igen 2020 med en vansinnigt vacker lyxig Côtes du Rhône, som med extra kraft, fruktighet och hela 15% alkohol lutar sig tungt mot betydligt dyrare konkurrenter när det gäller både stil och kvalitet.
Faktum är att det fylliga, peppriga rött vinet är så laddat med mjuk och koncentrerad Rhônefrukt att det är oändligt svårt att inte tänka de tre magiska orden: Châteauneuf-du-Pape.
Lägg därtill att cirka 40% av vinet lagras på dyrbara små ekfat... Se fram emot ett Rhône-fynd i en klass för sig!
.....
Njut av det till saftiga biffar, lamm, viltkött, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone 100% 2020?
Nyhällt, 100% presenterar sig djärvt och nästan svart i glaset ... Kraftfull på näsan med intensiva aromer av vilda skogsbär, svart plommonpeppar, engelsk lakrits, krossad peppar, viol, lavendel, provensalska garrigueörter och björnbärskompott, som ger vika för lite lyxiga nyanser av bitter choklad, vanilj och kaffe från fatlagring .. Fyllig, rik och nästan Châteauneuf-centrerad i gommen med läckra inslag av plommon, katrinplommon, svarta vinbär, mineralitet, skogsmark och tobak. Minutlång avslutning med balanserade silkeslena tanniner, stenig mineralitet och gott om pepprig krydda. Herrejävlar, vad gott det är! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Xavier Cotes du Rhone 100% 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener