



Xavier Cotes Du Rhone 2019
2019 har äntligen kommit... Fans av DK:s bästa Rhône-köp kan glädja sig, för vinmakaren Xaviers populära rött vin med 100 poäng är nu bättre än någonsin!
Xaviers Côtes du Rhône står huvudet och axlarna över konkurrensen på grund av hans speciella status bland topproducenterna i Châteaneuf-du-Pape och de omgivande byarna.
För sitt arbete som oenologisk rådgivare till många av de bästa vingårdarna i södra Rhône belönas Xavier ofta med utsökta partier vin som han säljer långt under det normala priset för liknande kvalitet. Det är därför ditt värde är unikt!
Druvorna till denna intensiva super-Rhône kommer från nästan 100 år gamla Grenache-vinstockar, kompletterade med Mourvèdre och Syrah från 60 respektive 45 år gamla vinstockar.
Resultatet är ett värde i världsklass år efter år ... med 2019 som en ny, himmelsk höjdpunkt!
Det perfekta Rhône-vinet för vardag, fest och mys... Njut av det till lamm, saftiga biffar, fläskkotletter, fläskstek, anka, tapas, grytor och ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cotes Du Rhone 2019?
Mörk och intensivt körsbärsfärgad i avslutningen ... Nosen lovar Côtes du Rhône när den är som bäst och mest livlig! En frisk, solmogen superdoft av violer, smultron, svarta körsbär, mogna plommon och björnbär stiger upp ur glaset, som efter några klunkar öppnar upp för herbes de provence, engelsk lakrits, svartpeppar, skogsbotten och söta kryddor... På tungan nästan svävande mjukt med elegant sval mineralitet och vänlig charmfrukt i en underbar kombination. Kort sagt, smaken är imponerande intensiv och nyanserad för prisklassen. Sammetslena tanniner och delikata kryddor avrundar en härlig Rhône-upplevelse. Ingen tvekan här... Xavier överträffar sig själv! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Xavier Cotes Du Rhone 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener