



Xavier Côtes du Rhône 2020
Kritikerna har talat. Man skulle nästan kunna misstänka 100-poängaren Xavier för att ha lagt Châteauneuf-du-Pape i sin nya Côtes du Rhône, för DK:s bästa Rhône-köp är vildare än någonsin i den extremt fina årgången 2020.
Vårt mest populära franska rött vin är nästan hysteriskt fruktigt och balansen mellan mjukhet, kraft, kryddighet och fräschör har fått inhemska och internationella vinkritiker - från James Suckling och Natalie Maclean till Master of Wine Jancis Robinson - att rasa över det låga priset.
Den senare är så entusiastisk att hon kallar Xavier Côte de Rhône 2020 för "Very good value" på 18 pund (155 kronor) - och jämför vinets stil med det cirka 10 000 kronor dyrare Chateau Rayas Châteauneuf-du-Pape!
Du kommer inte att hitta något liknande för det priset! Xaviers Côtes du Rhône står huvudet och axlarna över konkurrensen på grund av hans speciella status bland topproducenterna i Châteaneuf-du-Pape och de omgivande byarna.
För sitt arbete som oenologisk rådgivare till många av de bästa vingårdarna i södra Rhône belönas Xavier ofta med utsökta partier vin som han säljer långt under det normala priset för liknande kvalitet. Det är därför ditt värde är unikt!
Druvorna till denna intensiva super-Rhône kommer från nästan 100 år gamla Grenache-vinstockar, kompletterade med Mourvèdre och Syrah från 60 respektive 45 år gamla vinstockar.
Resultatet är ett värde i världsklass år efter år... 2020 är inget undantag!
Det perfekta Rhône-vinet för vardag, fest och mys... Njut av det till lamm, saftiga biffar, fläskkotletter, fläskstek, anka, tapas, grytor och ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône 2020?
Vid upphällning gnistrar Xavier Côtes du Rhône 2020 djärvt och mörkt körsbärsrött i glaset... Näsan lovar exemplariskt Rhônevin med friska, solmogna och extremt vällagade aromer av violer, vilda björnbär, saftiga smultron, svarta körsbär och mogna plommon, som efter några klunkar ger vika för kryddiga provensalska örter, engelsk lakrits, massor av mald svartpeppar, skogsbotten och söta kryddor.. Det röda vinet glider nästan flytande över tungan, där det röda vinets eleganta kryddor och mineralitet toppas med hinkvis av solmogen och vänlig charmfrukt. Smaken är imponerande intensiv och nyanserad för den här prisnivån. Sammetslena tanniner och delikata kryddor avrundar en härlig Rhône-upplevelse. Det finns inget bättre sätt att göra det på! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Xavier Côtes du Rhône 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener