



Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020
Efter månader i restorder är den tillbaka i en ny, imponerande, kraftfull årgång med 15 % alkohol… Unik Côtes du Rhône-kvalitet 2020 från urgamla, ekologiskt odlade vinstockar!
Precis som James Suckling är vi djupt imponerade över den saftiga kombinationen av fruktrikedom och friskhet som 100-poängsstjärnan Xavier här trollar fram från vinstockar som är upp till nästan 100 år gamla.
Topenologen Xavier är fanatisk när det gäller kvalitet. Druvorna till Cuvée Vieilles Vignes analyseras därför för sitt innehåll av mineralsalter, så att endast den mest smakrika frukten hittar vägen till denna ljuvligt saftiga Södra Rhône.
Ett av prisklassens vackraste alternativ till de betydligt dyrare rött vinerna från Châteauneuf... Kvaliteten från de gamla vinstockarna är helt enkelt i toppklass!
….
Njut av den till grillat lamm och nötkött, ankka, fläskstek, charkuterier och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020?
Vid upphällning otroligt inbjudande med sin mörkt körsbärsröda färg... Doften är ungdomlig och fruktig med härlig arom av provencalska garrigueörter, torkade röda blommor, vildhallon, nymald peppar, skogssmultron, plommon och solmogna björnbär, som vackert öppnar upp mot lakrits, skogsmark och varma medelhavskryddor... I munnen fet, mjuk och läcker med massor av peppar och torkat kött under en så saftig, kraftfull frukt att glaset är omöjligt att hålla sig från. Fin koncentration och en helt fantastisk friskhet i den långa, elegant örtkryddade eftersmaken.... Årgången 2020 är något mer inriktad mot fyllighet och kraft, vilket gör att den kommer rekordnära de dyra röda vinerna från Châteauneuf! Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning