



Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Rouge 2020 ØKO
Xaviers Côtes du Rhône från extra gamla ekologiska vinstockar är fantastisk!
Hemligheten bakom kvaliteten är det unika urvalet av mestadels 100-åriga vinstockar som ger fruktkoncentration i världsklass. Ekologisk världsklass!
I händerna på 100-poängsstjärnan Xavier är kvaliteten ännu tydligare! Den främste oenologen Xavier är så fanatiskt intresserad av smak att han noggrant analyserar druvornas mineralsaltinnehåll så att endast den godaste frukten hittar vägen till detta sörplande, saftiga södra Rhône.
Njut av det till grillat lamm- och nötkött, anka, fläskstek, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Rouge 2020 ØKO?
Redan i glaset otroligt inbjudande med sin mörka körsbärsröda färg! Näsan är härligt ungdomlig med koncentrerade aromer av viol, rosor, hallon, omkullkastad pepparkvarn, smultron, plommon och solmogna björnbär, som öppnar sig vackert mot lakrits, skogsmark och varma medelhavskryddor med ett härligt sydeuropeiskt temperament! Mjuk och läcker på tungan, med massor av peppar och torkat kött strax under en kraftfull frukt som är så saftig att glaset är omöjligt att hålla borta från munnen. Enorma uppfriskande egenskaper och perfekt balans i den klassiska Rhône-mjuka och eminent salta finishen. Här hittar du många av de egenskaper som finsmakare hyllar i de dyra röda vinerna från Châteauneuf! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Rouge 2020 ØKO passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener