





Xavier EXTRA Rouge
‘’This multi-vintage wine, with all its finesse, reveals a silky and fruity texture.’’ – Xavier
Till fans av Xavier och Châteauneuf-du-Pape – denna unika rödvin får ni inte missa!
EXTRA ROUGE är ett raffinerat multi-vintage blend från superåren 2016 och 2017 – skapat av 100-poängsstjärnan Xavier Vignon på lika delar Grenache, Syrah, Mourvèdre, Caladoc och Viognier.
Druvorna selekteras från några av de finaste terroirerna i södra Rhône: Mourvèdre från kalkstensjord, Grenache och Syrah från sandiga odlingar, medan Caladoc och Viognier skördas från parceller med lera över kalksten.
De två årgångarna vinifieras och lagras först var för sig. Därefter komponerar Xavier den slutliga masterblend, som lagras hela 30 månader i det specialdesignade Vinarium – en unik, skräddarsydd trätank, där fem små fat med Châteauneuf-du-Pape INTRA mognar samtidigt. Den naturliga avgivningen av aromer och kryddor från INTRA-fatens utsidor till det omgivande EXTRA skapar ett vin med stor komplexitet, struktur och lagringspotential – ett unikt mästerverk från Rhône.
...
Njut av den till lamm, saftigt nötkött, viltkött, ankbröst, julmat, grill, charkuterier och meditation. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier EXTRA Rouge?
Xavier EXTRA Rouge visar sig vackert körsbärsröd med diskreta tegelstensreflexer vid glasets kant… Doften lovar en rhônevin av mycket hög klass med elegant parfymrika aromer av solmogna smultron, körsbär, viol och björnbär, som döljer fina nyanser av peppar, rökt kött och torkad timjan. Med lite luft anas en exotisk underton av aprikos från Condrieu-druvan Viognier, medan utsökta kryddtoner från Châteauneuf-du-Pape-faten fulländar doftbilden… I munnen är vinet nästan burgundiskt silkeslent med perfekt avrundade, mogna tanniner. Smaken balanserar elegant mellan fruktdjup, lätt fatkrydda, mogen komplexitet och en lätt salt mineralitet i den långa, spännande eftersmaken. Ett mästerligt rött rhônevin som lyckas vara nyskapande – och samtidigt troget sitt terroirmässiga ursprung. Utmärkt! Drick nu, eller lagra fram till 2035.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Röda körsbär
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier EXTRA Rouge passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener