
Xavier Cotes du Rhone Rosé 2022
Bättre och billigare än Provence... Detta är kanske världens bästa rosépris från en av världens bästa vinmakare!
Den soliga, torra och blåsiga Rhônedalen är idealisk för ekologisk vinproduktion. Solen, mistralvinden och den kalkhaltiga jorden nära Châteaneuf är hemligheten bakom denna fantastiska rosé, som i glaset verkar vibrera och gnistra av friskhet och hjärtlig frukt.
För att ge kvaliteten ett sista lyft jämfört med konkurrenterna kommer Xavier, som har 100 poäng, att buteljera sin rosé i januari 2023, när fruktens friskhet och aromatiska kraft är som störst. Mums!
Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, asiatiska rätter, fågel, sallader, grillade marinerade grönsaker och färska ostar. Servera vid 6-10°C
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone Rosé 2022?
Vackert levande i glaset med en elegant ljus laxfärg... I doften salt citrusmineral med en enorm somrig charm av nyplockade rosor, smultron, vildhallon, rabarber, citrus och vattenmelon. I bakgrunden finns subtila inslag av Provence-örter, fänkål och våta stenar ... I munnen, först något krämig och sedan skarp, frisk, fruktig och i nästan perfekt balans! Kärnan av hälsosam ekologisk frukt och den karaktäristiska terroiren nära Châteauneuf ... Detta är sydfransk rosé när den är som bäst! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Xavier Cotes du Rhone Rosé 2022 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning