
Xavier Côtes du Rhone Vieilles Vignes 2020
Nära Châteauneuf-du-Pape och toppat med 91 poäng från James Suckling... Vilket vin!
Med toppfrukt utvald från upp till 100 år gamla vinstockar tar 100-poängaren Xavier Vignon sin Côtes du Rhône Vieilles Vignes årgång 2020 till en imponerande hög nivå - även enligt hans egna notoriskt höga standarder!
Årgång 2020 erbjuder en klassisk, strukturerad och matvänlig stil där den djupa mörka frukten förenas med stor balans, smidighet och kryddig finess.
Smaken lyfts av lyxiga chokladtoner och fina, mogna tanniner från fatlagringen, vilket ger en kvalitet som ligger långt över vad som normalt förknippas med Côtes du Rhône.
Vi beklagar att Xavier's utmärkta Côtes du Rhône Vieilles Vignes ofta är restnoterade. Vinet är utan tvekan ett av Rhônedalens bästa köp - men efterfrågan överstiger vida det begränsade utbudet!
Njut av detta mångsidiga rött vin till allt från saftiga biffar till grillat lamm med örter, grytor, charkuterier, BBQ och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhone Vieilles Vignes 2020?
I glaset är rött vinet vackert tätt och mörkt björnbärsrött med violett kant... Nosen är intensiv och komplex med aromer av torkade violer, vilda björnbär, jordgubbscoulis, lakrits, mokka, skogsmark och klassiska garrigueörter... Vieilles Vignes 2020 glider över tungan med en rik och koncentrerad fruktighet, med björnbär, blåbär, hallon och cassis som sprider sig elegant genom munnen. Under den saftiga frukten finns en livlig friskhet, kryddor och stenig mineralitet, medan silkeslena tanniner och mörk choklad avrundar vinet med finess och längd. Ett otroligt harmoniskt och karaktärsfullt Sydrhône, inte helt olikt Châteauneuf-du-Pape, som kan avnjutas ungt eller lagras i källaren för lagring. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Côtes du Rhone Vieilles Vignes 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener