





Xavier Lirac 2022
En utmärkt och mångsidig matvin – nästan omöjlig att skilja från Châteauneuf-du-Pape!
Lirac och Châteauneuf skiljs bara åt av Rhônefloden. Geologiskt sett delar de samma terroir, dominerat av de berömda stora rullstenarna (galets roulés) – avlagrade och avrundade av smältvatten från Alperna under interglacialen.
Xavier Vignon – av Robert Parker kallad en av Châteauneuf-du-Papes mest erkända vinmakare – levererar här ett övertygande exempel på Lirac i toppform. Årgången är 2022, som Wine Enthusiast kallar ”superb”, och det märks.
Det kraftfulla och kryddiga rödvinet får stora lovord från både James Suckling och Robert Parker, som framhåller vinet som en utmärkt representant för både årgången och Lirac-distriktet.
Njut av den mångsidiga Rhônevinen till saftigt nötkött, lammstek med örtkryddor, vilt, anka, BBQ, grytor och karaktärsfulla ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Xavier Lirac 2022?
Xavier Lirac 2022 presenterar sig djupt körsbärsröd med nästan svart kärna... Doften lovar seriös södra Rhône med intensiv och inbjudande arom av viol, krossad svartpeppar, vilda bär och svarta plommon, med djupare lager av lakrits, lagerblad, skogsgolv, svarta oliver, läder, mörk choklad och klassisk garrigue från Provence... I munnen är vinet mjukt och fruktfyllt med vacker Rhône-karaktär som elegant balanserar 15 % alkohol. Smaken och intensiteten ligger nära Châteauneuf-du-Pape, men en frisk mineralisk underton gör denna Lirac mer lättdrucken och oemotståndlig att dricka. Eftersmaken är lång, harmonisk och toppas av kryddighet och struktur från 12 månaders delvis fatlagring. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Lirac 2022 passar bra till...
Hur är Xavier Lirac 2022 framställt?
I årgång 2022 är Xavier Lirac framställt på en blandning av 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre, som handplockas från 15 parceler med lera och rullsten av samma typ som hos grannen Châteauneuf-du-Pape. Xavier förädlar rödvinets eleganta stil genom en lång macerationstid med varsam infusion av färg, smak och tanniner utan mekanisk påverkan på druvskalen. Alla Grenache-druvorna jäser fruktbevarande i betongtank, medan en del av Syrah-komponenten mognar 12 månader på franska ekfat.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
























