
Xavier Lirac 2022
Ett utmärkt och mångsidigt matvin - nästan omöjligt att skilja från Châteauneuf-du-Pape!
Lirac och Châteauneuf skiljs åt endast av Rhônefloden. Geologiskt sett delar de samma terroir, som domineras av de berömda stora stenarna (galets roulés) - avsatta och rundade av smältvatten från Alperna under den mellersta istiden.
Xavier Vignon - av Robert Parker kallad en av Châteaneuf-du-Papes mest erkända vinmakare - levererar ett övertygande exempel på Lirac när det är som bäst. Årgången är 2022, som Wine Enthusiast kallar "superb", och det märks.
Detta kraftfulla och kryddiga rött vin har fått mycket beröm av både James Suckling och Robert Parker, som lyfter fram vinet som en utmärkt representant för både årgången och Lirac-distriktet.
Njut av detta mångsidiga Rhône-vin till saftigt nötkött, lammstek med örter, vilt, anka, grillat, grytor och karaktärsfulla ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Lirac 2022?
Xavier Lirac 2022 presenterar sig djupt körsbärsrött med en nästan svart mitt... Nosen utlovar seriöst Sydrhône med intensiva och inbjudande aromer av viol, krossad svartpeppar, vilda bär och svarta katrinplommon, med djupare lager av lakrits, lager, skogsmark, svarta oliver, läder, mörk choklad och klassisk garrigue från Provence... I gommen är vinet mjukt och fruktfyllt med stor Rhône-karaktär som elegant balanserar de 15% alkohol. Smaken och intensiteten ligger nära Châteauneuf-du-Pape, men en frisk mineralisk underton gör denna Lirac mer uppfriskande och oemotståndlig att dricka. Eftersmaken är lång, harmonisk och toppad med kryddor och struktur från 12 månaders partiell fatlagring. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Rök
Svartpeppar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Lirac 2022 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.