
Xavier Natura In Fine Ventoux 2023 ØKO
I den nya årgången 2023 väljer 100-poängsstjärnan Xavier att uppgradera sitt ekologiska "Natura In Fine" från IGP Vaucluse till mer terroirspecifika Ventoux. Och vilket vin...
Natura In Fine Ventoux 2023 är inte bara ekologiskt. Den är helt naturligt framställd utan tillsats av sulfiter. Ren, rå dryckesglädje... naturligt fri från hokus pokus, fudge och störande "smink".
Vi talar om en elegant blandning av Grenache, Syrah och Cinsault som valts ut från unika ekoterroirer vid foten av det skalliga cykelberget Mont Ventoux och från kalkstensparceller vid Dentelles de Montmirail.
En sval och fruktbevarande jäsning utan några tillsatser - inte ens sulfiter - gör att frukten och terroiren kan uttrycka sig på det mest naturliga, underbara sättet ...
Resultatet är ett absolut måste för alla fans av Xavier, södra Rhône och naturligt tillverkade röda toppviner!
Njut av det som det är - eller till saftigt nötkött, kryddigt lamm, fläsk, confiterad anka, BBQ, tapas, svamprätter eller mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Ekologiskt certifierade Natura in Fine uppgraderas till Ventoux 2023. 100-poängsstjärnan Xavier väljer 40% Grenache, 30% Syrah och 30% Cinsault från en unik terroir vid foten av den skalliga Mont Ventoux och från kalkstenspartier vid Dentelles de Montmirail. I linje med de ekologiskt odlade vingårdarna använder Xavier ett extra naturligt tillvägagångssätt för vinifiering, vilket gör att frukten och terroiren kan uttrycka sig så bra och fritt som möjligt. Vi pratar om sval och fruktbevarande jäsning utan några tillsatser - inga sulfiter heller! En kort maceration drar ut färg, smak och tanniner från druvskalen innan vinet avslutas med 4 månaders mognad i betongtankar.
Hur smakar Xavier Natura In Fine Ventoux 2023 ØKO?
Natura In Fine 2023 presenterar sig med en mörk körsbärsröd färg och en ung violett kant. På näsan, verkligen utsökt med eleganta och enormt insmickrande aromer av mörka bär, torkad lavendel, vild rosmarin, peppar, skogsmark, engelsk lakrits och fina kalkmineraliska undertoner.... På tungan, silkeslen och slurpigt saftig, med oceaner av röda och mörka bär som blandas läckert med fina skogsmarksnyanser, engelsk lakrits och pepparkryddor. Vinet har sin egen naturliga balans mellan koncentration, kryddig komplexitet och ojämförliga uppfriskande egenskaper ... Rätt på mål, Xavier! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Xavier Natura In Fine Ventoux 2023 ØKO passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener