
Xavier Rasteau 2015
“A balanced, lengthy personality that will evolve...”
Sådan forudså Robert Parkers Rhône-anmelder ved vinens frigivelse for 4 år siden… og vi skal love for, at han fik ret i sin spådom.
Vinen smager simpelthen fantastisk lige nu... hvor den store og koncentrerede årgang 2015 for alvor begynder at folde sig ud, og hvor formatet stille og roligt nærmer sig langt mere kostbare topvine fra Chateauneuf-du-Pape.
Et ekstremt anbefalelsesværdig Rhône-køb fra 100-point vinmageren Xavier Vignon!
Smagenote
Mørk og farvemættet, næsten blæksort i glassets midte! Næsen skuffer ikke… Intens og velgørende duft af violer, sorte kirsebær, brombær og solbærmarmelade, som følges elegant på vej af sydfranske garrique-urter, peberkrydderier, lakrids og chokolade. I munden smooth og lækker med den store 2015-årgans opulente, kødfulde frugt for fuld udblæsning. Eksotisk sweet spice samt fine mineralske anstrøg af rust og grafit afslutter en flot og nuanceret Rhône-oplevelse, der giver mangen en Chateauneuf-du-Pape kamp til stregen! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Rasteau 2015
89-91+/100 Robert Parker
“I loved the 2015 Rasteau… Offers a stunning nose of ripe black cherries, dried herbs, spice and pepper. Rich, medium to full-bodied and layered, it has impeccable purity and a balanced, lengthy personality that will evolve.”
Vinen er fremstillet på 75% Grenache, 15% Syrah og 10% Mourvèdre fra 17 udvalgte parceller i Rasteau. Høsten af hver enkelt parcel er tilpasset druernes smagsmæssige modenhed, som varierer efter markernes højdemeter, orientering samt jordbundsforhold, der her er domineret af hhv. mergel, kalksten og grus.
For at opnå større kompleksitet lader Zavier de tre druesorter gære sammen, inden vinen modner på et afstemt mix af 25% nye franske barriquefade (medium toast), 25% mellemstore tonneauxfade samt 50% betontank (frugtbevarende).
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 15-17°C.
Om Xavier
“Xavier Vignon er formentlig en af de 2 mest anerkendte ønologer i Chateauneuf”
Robert Parker.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Xavier Rasteau 2015 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.