



Xavier SM 3rd Edition
"Xavier Vignon, tillsammans med Philippe Cambie, är förmodligen de två mest välrenommerade oenologerna i Chateauneuf du Pape" - Robert Parker
Alla goda tider tre ... och vilket fantastiskt vin!
Den allra första versionen av SM kallades dock "Sacrilége" av Xavier, vilket betyder helgerån! Vinet specificerades djärvt som en superblandning av Côte Rôtie från norra Rhône och Châteauneuf-du-Pape från södra Rhône.
Robert Parker provade det och skickade ut recensionen. Härifrån tog det 5 minuter innan Xavier fick ett samtal från de franska myndigheterna. Vinet var olagligt och fick inte säljas. Man kan inte blanda ihop de två områdena och säga att det är Côte Rôtie och Châteauneuf.
Med tiden har 100-point-stjärnan Xavier klokt nog valt att hålla druvornas exakta ursprung hemligt. Kvaliteten och recensionerna har dock varit i toppklass hela tiden!
SM 3rd Edition från toppåren 2019 och 2020 innehåller Syrah från 15 granitskiften i norra Rhône, medan Grenache väljs från 21 grus- och stenskiften i södra Rhône. Gissa varifrån...!
Xavier fatlagrar Syrah i hela 20 månader för extra krydda och komplexitet, medan mästaren lagrar Grenache för att bevara frukten och fullända harmonin och balansen i toppvinet.
Njut av den som den är eller till grillat lamm- och nötkött - gärna kryddad med peppar, vitlök och medelhavsörter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier SM 3rd Edition?
Mörkt och kraftfullt i glaset... Och näsan är helt i världsklass! Underbart parfymerade skogsjordgubbar, sexig körsbärsfrukt och provensalska garriqueörter från Grenache blandas med Syrahs mörka björnbär, engelsk lakrits och eldiga strössel från pepparkvarnen. Efter ett par klunkar kommer fatet diskret in i bilden och fulländar upplevelsen med magiska nyanser av cederträ och kaffebönor... I munnen avgjort "läckert" med djärv och fruktcharmig grenache, lyft med imponerande ryggrad och rikedom från syrah. Den långa avslutningen smyger sig på storheten med mörka fruktiga nyanser, komplexa inslag av rökt kött och ett fast avtryck från de matvänliga tanninerna ... Wow! Bästa SM hittills? Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Xavier SM 3rd Edition passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener