
Xavier Vacqueyras 2023 ØKO
"Superb Vintage - Wine Enthusiast Vintage Chart (2023, Southern Rhône Reds)
Denna länge slutsålda kundfavorit är äntligen tillbaka i den vackra nya 2023-årgången…
Nu finns Old Vines Vacqueyras från ekologiska toppmarker nära den berömda kalkstensformationen Dentelles de Montmirail!
Älskar du allt med Châteauneuf-du-Pape – kanske förutom priset – rekommenderar vi starkt att du provar Xaviers 15 % alkoholstarka powervin från upp till 60 år gamla vinstockar i Vacqueyras.
2023 håller fanan högt efter sin slutsålda föregångare, som var bland årets bäst bedömda Vacqueyras-viner hos Rhône-gurun Jeb Dunnuck.
100-poängs-vinmakaren Xavier levererar ännu en gång en röd sydrhône som, mätt i muskler och smak, kommer snubblande nära Gigondas och Châteauneuf. Och dessutom certifierad ekologisk!
År 2023 har Xavier komponerat en blend av 80 % silkeslen Grenache-frukt, som på klassiskt vis balanseras med mörkfruktiga nyanser och peppartoner från Mourvèdre och Syrah – den sistnämnda lagrad på små franska barriquefat.
Resultatet är – inte oväntat – en triumf av en Vacqueyras från en av Sydrhônes skickligaste vinmakare!
…
Njut av den till grillat lamm, viltkött, stekar, mustiga grytor, julmaten, BBQ eller fasta ostar. Ge den gärna lite luft i karaffen – och servera vid 16–18°C.
Hur smakar Xavier Vacqueyras 2023 ØKO?
Xavier Vacqueyras 2023 visar en mörk björnbärsröd färg i glaset… Doften tar oss direkt till södra Rhône med läckra, koncentrerade aromer av provensalska kryddor, svartpeppar, blommande lavendelfält, mogna björnbär, svarta körsbär och plommon som döljer djupa antydningar av engelsk lakrits, rökt kött, tobak, vanilj och rostade kaffebönor… I munnen uppvisar vinet sig fylligt och generöst med en silkeslen struktur och mogna, härligt avrundade tanniner. Den mörka, saftiga och intensiva bärfrukten balanseras fint av kryddiga inslag från den partiella fatlagringen samt en uppfriskande mineralisk underton från terroiren vid kalkstensformationen Dentelles de Montmirail. Det här är röd Rhône med både kraft och finess – och ett utmärkt kap för fans av Châteauneuf-du-Pape. Drick det nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Rök
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Vacqueyras 2023 ØKO passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener