



Xavier Vacqueyras 2022 ØKO
Vacqueyras från vilda 2022… Och dessutom bland årets högst bedömda hos Rhônegurun Jeb Dunnuck!
Om du älskar Châteauneuf-du-Pape, kanske förutom priset, så kan vi på det kraftigaste rekommendera Xaviers 15 % alkoholstarka powervin från upp till 60 år gamla vinstockar i Vacqueyras.
I södra Rhône talar alla om 2022… Och nästan som en självklarhet levererar 100-poängs vinmakaren Xavier i den största årgången sedan 2016 här en Vacqueyras, som mätt i muskler och smak är snubblande nära Gigondas och Châteauneuf-du-Pape. Och dessutom certifierad ekologisk!
Jämfört med 2021 ökar Xavier den nya årgången med hela 25 % Syrah, som tillför slank elegans och perfekt pepparkrydda till toppårets rika, feta och generösa Grenache-frukt.
Great value? En triumf av en Vacqueyras? Det kan du lita på!
…….
Njut av den läckra södra Rhône till lammstek, saftiga biffar, anka, fläskstek, BBQ, kraftiga tapas, grytor och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Xavier Vacqueyras 2022 ØKO?
Vacqueyras 2022 framträder imponerande mörkt körsbärsröd i glaset... Doften lovar södra Rhône i den seriösa Châteauneuf-klassen, härlig "big boy duft" av fyllig jordgubbsfrukt, saftiga svarta körsbär, engelsk lakrits, violer, massor av svartpeppar, provencalska örter, lavendel och lite körsbärslikör, som lyfts av djupa toner av rökt kött, läder, rostade kaffebönor och vanilj… I munnen är den härligt opulent med pepparkryddad kraftfrukt som tränger självsäkert fram och spelar upp väl mot Rhônevinets mäktiga 15% alkohol. Avslutet är långt, rosmarinkryddat och mineraliskt med toner av skogsbotten och silkeslena tanniner. Japp, det är en mycket stor Vacqueyras i glaset! Drick nu, eller lagra +10 år från årgången.
Xavier Vacqueyras 2022 ØKO passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener