



Xavier Ventoux 2020
Wow, vilken Ventoux! Vi har också smakat den nya årgången av Xaviers sedan länge utsålda kundfavorit och måste hålla med den franska duon av recensenter...
Om detta inte är Xaviers bästa Ventoux, så är det definitivt bland de främsta utmanarna till titeln. Den utsökta smaken och de 92 poängen speglar både en exceptionellt begåvad vinmakare och ett av södra Rhônes obestridligt stora år.
Vårt förmodligen bästa rött vinsvärde är baserat på upp till 100 år gamla vinstockar nedanför det 1912 meter höga och "kala" cykelberget Mont Ventoux!
Med Châteauneuf Syrah och Grenache i förarsätet har 100-poängsstjärnan Xavier skapat ett sörplande, saftigt mästerverk som, för priset, överträffar alla konkurrenter på högsta växeln!
......
Njut av den till goda biffar, lamm, fläskkotletter, gourmetburgare, grytor, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 15-17°C
Hur smakar Xavier Ventoux 2020?
Vid hällning, intensivt mörkt lila och inbjudande rik ... Ur glaset strömmar den omisskännliga doften av stor röd södra Rhône med de mest underbara nyanser av torkade blommor, saftiga vilda hallon, solmogna björnbär och svarta körsbär, vackert flankerade av generös svartpeppar, provensalsk garrigue, engelsk lakrits, vanilj, läder och skogsmarksmineralitet ... Djärvt, mjukt och silkeslent i gommen med enormt saftig bärfrukt och vibrerande frisk mineralitet i harmonisk omfamning. Lång och härligt pepprig avslutning med en fräck liten tanninbit i slutet... Oerhört utsökt södra Rhône för priset! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Xavier Ventoux 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener