



Xavier Ventoux 2022
Södra Rhônes bästa köp är historiskt stort i den nya årgången...
Xavier Ventoux 2021 hyllades välförtjänt som ett av de bästa röda vinerna under 100 kr på marknaden. Och kolla in recensenternas årgångsbetyg för 2022!
100-poängsstjärnan Xavier baserar sin sliskiga, saftiga kundfavorit på toppdruvor från upp till 100 år gamla vinstockar nedanför det 1912 meter höga och "kala" cykelberget Mont Ventoux!
Med Châteauneuf Syrah- och Grenache-druvor i förarsätet har Xavier skapat det mjukaste, krämigaste och fruktigaste Rhône som för priset springer ifrån alla konkurrenter på det stora bladet!
Den tidigare årgången revs. Nu börjar rivningsderbyt för den rekordstora årgången 2022... Först till kvarn, först till kvarn!
Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
...
Njut av den till goda biffar, lamm, fläskkotletter, gourmetburgare, grytor, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 15-17°C
Hur smakar Xavier Ventoux 2022?
Xavier Ventoux 2022 frestar med djärv och intensiv mörklila i glaset ... Näsan är utsökt pepprig och fruktig, med oemotståndligt solmogna aromer av svarta körsbär, smultron, svarta vinbär och torkade violer som blandas vackert med komplexa provensalska örter, katrinplommon, engelsk lakrits, choklad, vanilj, läder och spännande skogsmarksnyanser.... Rhône-vinet glider mjukt som silke över tungan, medan smaken levererar en överlägsen uppvisning av kraft och fruktkvalitet. Missa inte detta! Lång och perfekt kryddig avslutning med eleganta tanniner som inte lämnar någon smak i tvivel.... Xaviers Ventoux har aldrig setts större i glaset.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Vinbär
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Ventoux 2022 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.