
Zeni Lugana Marogne 2021
Gardasjöns inte längre lika hemliga pärla!
Tiderna förändras. Idag överöser världens vinjournalister Lugana-vitvinerna med lovord, samtidigt som sommelierer på de lokala topprestaurangerna knappt kan få nog av att ha dem på sina vinlistor.
Det var inte alltid så. Zenis Marogne är det perfekta exemplet på den kvalitetsmässiga uppgradering som under de senaste åren har förvandlat Lugana till Norditaliens med all rätt mest hypade vitvinsdistrikt.
Zeni Marogne är en stenhård utmanare som pressar sina rivaler i kampen om titeln som Luganas bästa vita vin. Och den fräscha 2021-årgången höjer bara nivån ytterligare!
Det här är utsökt smak och prisvärdhet på en helt galen nivå! Marogne har inte utan anledning hyllats som TOP-VALUE i Falstaff Magazin...
........
Njut av den till mys, tapas, sallader, fisk och skaldjur, fjäderfä och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Zeni Lugana Marogne 2021?
En ljus gyllene färg visar sig i glaset när vinet hälls upp. Exotiska dofter av päron, citrus, mango, honung och vit persika stiger ur glaset, och de ackompanjeras av lätta örtiga toner av fänkål, som är Verdicchio-druvans särskilda kännetecken. Ett krispigt inslag av nötter kommer fram i eftersmaken, som avslutas ovanligt mjukt och med en god fyllighet i munnen. Uppfriskande och läcker på samma gång. Helt enkelt en charmerande pärla från Lugana-distriktet vid det populära resmålet Gardasjön. Drick nu eller lagra 4–6 år efter skördeåret.
Zeni Lugana Marogne 2021 passar bra till...
Hur är Zeni Lugana Marogne 2021 framställt?
Zeni Lugana Margone 2021 är gjord på 100% Turbiana (en lokal variant av den berömda Verdicchio). Druvorna skördas i Luganaområdet vid Gardasjöns södra kust, där de bakomliggande vinmarkerna sträcker sig 11 km över regionsgränsen mellan Veneto och Lombardiet. En kort skalkontakt extraherar extra aromer och lite färg före jäsningen. Musten jäser och mognar i ståltank, där den upp till 10 månader långa kontakten med de fina jästresterna ger det vita vinet extra fyllighet och komplexitet.
Druvor
VerdicchioOm Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning

















