





Zeni Lugana Marogne 2024
95 poäng för andra året i rad… 4,1 stjärnor i genomsnitt från uppemot 1 000 entusiastiska Vivino-användare… Det är inte utan anledning som Zenis vitvinsflaggskepp Lugana Marogne har hyllats som TOP-VALUE i Falstaff Magazin.
Tyvärr är denna toppvin allt för ofta slutsåld, eftersom appellationen Lugana DOC, ”Gardasøens hvide perle”, är otroligt trendig just nu.
Världens vinjournalister står nästan i kö för att hylla Lugana-vitvinernas förträffligheter, och sommeliererna från de lokala restaurangerna kan inte få nog av att ha vinerna på vinlistan.
Därför tilldelas vi bara en bråkdel av det antal flaskor vi skulle kunna sälja… Först till kvarn!
Zenis Marogne levererar i den sprillans nya årgången 2024 ett skolboksexempel på den kvalitetsmässiga uppgradering som förvandlat Lugana till norra Italiens kanske mest hypade vita distrikt.
Vitt vinet är gjort på 100 % Turbiana – den lokala varianten av Verdicchio – och toppas med extra fyllighet och komplexitet efter 10 månaders lyxig mognad i kontakt med de fina jästresterna.
Om någon fortfarande påstår att italienarna inte gör utmärkta vita viner, ge dem ett glas av det här praktsvinet!
...
Njut av det till mys, tapas, sallader, fisk och skaldjur, fågel och krämiga ostar. Servera vid 10–12 °C
Zeni Lugana Marogne 2024 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener



















