



Amicale Rosso 2020
Amicale imponerar återigen med 97 poäng från Luca Maroni (nu för 7:e året i rad), följt av dubbelt guld från Gilbert & Gaillard.
Du kanske har känt till vinet tidigare som Amicone, men förra året tvingade Amarone-konsortiet fram ett namnbyte på ett av Danmarks mest populära rött viner... Doften, smaken, flaskan och inte minst namnet luktade lite för mycket Amarone och därför protesterade de.
Det som är rätt är rätt. Det kan också vara svårt att skilja Amicale från en Amarone, förutom priset. Vinet är gjort på samma druvsorter, kommer från samma region och är, precis som Amarone, gjort på druvor där smaken koncentrerats genom lufttorkning.
Men eftersom den skördas från druvor utanför den officiella "DOCG Amarone" kan den inte kallas Amarone.
Amicale betyder "bli vän med dem", men trots namnbytet har innehållet inte förändrats. Lyckligtvis hittar du bakom den vänliga fasaden fortfarande den bästa Amarone-dödaren på marknaden - till samma låga pris som alltid.
Amicale passar riktigt bra till fläskstek, anka, grillat och andra klassiska vardagsrätter. Vinet kan också avnjutas till mogna ostar tack vare sin härliga sötma. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Amicale Rosso 2020?
Amicale 2020 seglar djupt och koncentrerat körsbärsrött i glaset. Redan vid första sniffen är det onekligen svårt att inte tänka Amarone. Söta mörka bär, katrinplommon, saftiga plommon kombinerat med kryddiga inslag av lakrits, läder, vanilj och mörk choklad. Wow, det här är utsökt. I munnen är vinet silkeslent och koncentrerat med oceaner av mogen, mörk bärfrukt. Fin eklagring och en lång, elegant finish. Ett av Danmarks mest populära viner - och det är förståeligt! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Amicale Rosso 2020 passar bra till...
Hur är Amicale Rosso 2020 framställt?
Amicale 2020 är gjord av en blandning av Corvina, Molinara och Rondinella som valts ut från utvalda fält i Veneto. För att uppnå den generösa och kraftfulla Amarone-stilen tillåts en del av druvorna att övermogna på vinstocken, medan de återstående druvorna koncentreras till små, russinliknande smakbomber genom lufttorkning efter skörden. Efter jäsningen kompletteras det röda vinet med dubbel mognad. Delvis fruktlagrad i ståltankar, delvis 12 månader på ädla franska tonneaux-fat.















