



Bertrand de Monceny Morgon 2023
“2023 – Superb vintage” – Wine Enthusiast Vintage Chart
"Winemakers express more confidence about this vintage than 2022" - Vinous
2022 var ett vilt år, men producenterna i Beaujolais rankar faktiskt 2023 ännu högre…
Smaka bara denna mörkfruktiga och terroirdrivna Cru Morgon – och upplev en av de största vinerna från en av de största årgångarna vi någonsin smakat i prisklassen!
Violer, hallon, blåbär, krossad granit, Herbes de Provence, svartpeppar och choklad… WOW!
2023 kombinerar på ett sällsynt lyckat sätt fruktkraft med elegans – så du får det bästa från både varma och friska årgångar samlat i ett glas.
Morgon är känt för att mogna väl, och detta vin kan lagras 8–10 år enligt producenten – men varför vänta när det redan nu levererar en smakupplevelse i absolut toppklass?
Smaknoter
Bertand de Monceny Morgon 2023 är mörklila i glaset… Doften imponerar med ett överflöd av röda och svarta bär, som lyfts av eleganta florala toner, en touch av mörk choklad och en djup, stenig mineralitet. Detta aromatiska uttryck är rent och terroirdrivet i en sådan grad att doften nästan sjunger "Morgon"! Det röda vinet glider över tungan med en utsökt, silkeslen struktur som väcks till liv av en härligt vibrerande friskhet. Här känner du verkligen fruktkraften från 2023 och djupet från de vulkaniska jordmånerna i Cru Morgon. Fina tanniner i en lång eftersmak. Ett rent, autentiskt och karaktärsfullt vin med imponerande balans. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Njut av det till pepparbiff, franska charkuterier, ljust kött, ankaconfit, svamprätter och ost. Servera vid 15–17 °C
Bertand de Monceny Morgon 2023 är framställt på 100 % Gamay, som plockas från noggrant utvalda parceller i det prestigefyllda Cru Morgon. Vinet är framställt i en ren och autentisk stil, där jäsningen sker i ståltank, vilket tillåter frukten och den legendariska terroiren att framträda tydligt. Efter vinifieringen mognar toppvinet i 12 månader på ståltank, vilket ger tanninerna en perfekt rundad struktur.
Hur smakar Bertrand de Monceny Morgon 2023?
Bertand de Monceny Morgon 2023 står mørklilla i glasset… Næsen imponerer med et overflødighedshorn af røde og sorte bær, der løftes af elegante florale noter, lidt bitterchokolade og en dyb, stenet mineralitet. Dette aromatiske udtryk er rent og terroirdrevet til et punkt, hvor duften nærmest synger ”Morgon”! Rødvinen glider over tungen med en udsøgt silkeblød struktur, der vækkes til live med en dejligt vibrerende friskhed. Her smager du virkelig frugtkraften fra 2023 og dybden fra de vulkanske jorde i Cru Morgon. Fine tanniner i den lange finish. En ren, autentisk og karakterfuld vin med imponerende balance. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smaknoter
Blåbär
Choklad
Herbes de Provence
Hallon
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bertrand de Monceny Morgon 2023 passar bra till...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener