



Broccardo Barolo Bricco San Pietro 2021
Single vineyard-vinet Bricco San Pietro har redan utsetts av Decanter till ett av världens 50 bästa viner. Vi trodde ärligt talat inte att den kunde klättra högre upp i hierarkin... men vi hade fel.
Kolla in listan över 2021 års högst rankade Barolos - rankade efter deras högsta genomsnittliga betyg av James Suckling och Decanter. Alla på listan kostar mellan 500 och 3 000 pund per flaska - med ett viktigt undantag...
Det är svårt att överdriva hur kraftfull och komplex en Barolo-upplevelse som väntar dig i glaset här. Vi är uppe i superligan...
Enligt Robert Parker är årgång 2021 en av de fyra största Barolo-årgångarna under millenniet - en riktig måste-ha-årgång vid sidan av 2001, 2010 och 2016. Och Broccardo levererar utan tvekan den absoluta höjdpunkten i superårgången för priset ...
Barolo från Bricco San Pietro - även känt som St Peter's Field - kombinerar den klassiska Monforte Barolos dramatiska aromer av grafit, tjära och tobak med en elegant, insmickrande rödbärsfrukt: Barolo när den är som allra bäst...
Som alla granskare påpekar är 2021 en exceptionell Barolo-årgång - och därför mycket mer önskvärd än 2020. Vi har därför tilldelats betydligt färre flaskor av detta rekordfynd än vanligt. Vårt råd... vänta inte för länge!
Njut av det till fett marmorerat nötkött, lamm med örter, anka, italienska grytor, pasta, svamprisotto, tryffel och mogna torra ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Broccardo Barolo Bricco San Pietro 2021?
Bricco San Pietro 2021 lyser en elegant körsbärsröd färg i glaset... Näsan är underbart parfymerad med exakt definierade aromer av vildrosor, apelsinskal, röda skogsbär, tranbär, plommon och körsbär som efter några virvlar i glaset möter komplexa nyanser av rök, örter, lakrits, kamfer, tryffel och delikat rostade kaffebönor... I munnen flödar vinet med majestätisk rikedom och ädel, silkeslen textur över tungan. Vinet från en enskild vingård imponerar med lager på lager av oemotståndlig frukt, medan matvänliga tanniner och en stickande mineralitet lyfter helhetsintrycket till en komplex och mångskiktad smakupplevelse av internationell toppklass. Detta är Barolo 2021 när det är som bäst för priset - och ett terroir-drivet vin som kommer att glädja alla fans av stor röd Bourgogne med sin finess och aromatiska precision.
Smaknoter
Herbes de Provence
Röda körsbär
Rök
Svampar
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Broccardo Barolo Bricco San Pietro 2021 passar bra till...
Hur är Broccardo Barolo Bricco San Pietro 2021 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo-druvor från den enda vingården Bricco San Pietro, belägen i världsberömda Monforte d'Alba. Fälten ligger 410 meter över havet och vetter mot syd till sydväst, där solen ger frukten extra tyngd och smakpotential. Vinet lagras i 24 månader på nya till 10 år gamla slavonska och franska ekfat, i varierande fatstorlekar, innan det flasklagras och släpps till försäljning.
Druvor
NebbioloOm Broccardo

”Broccardo har i en årrække taget det ene veltimede skridt efter det andet i retning af toppen af vinproducenter.” – Flaskehalsen
Vin och värde i världsklass… Broccardos stora internationella genombrott är ett faktum!
Vid Decanter World Wine Awards 2024, med över 18 000 deltagande viner, kommer ledande experter efter upprepade blindprovningar fram till världens 50 bästa viner.
Med imponerande 97 poäng klarade Broccardos Barolo Bricco San Pietro 2020 (som en av endast fyra italienska röda viner!) cutten till ”Best in Show Top 50 wines”.
Familjen Broccardo har tillverkat vin med bas i prestigefyllda Monforte d’Alba sedan 1900. Idag drivs det lilla vinhuset av de tre syskonen Filippo, Laura och Federica, som har fördelat uppgifterna dem emellan på följande sätt: Federica sköter vingården och källarna. Laura fungerar som exportchef, medan Filippo är vinmakare.
Familjens 13 hållbart odlade hektar sträcker sig över fyra cru-vingårdar i kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. På de enskilda cru-vingårdarna Paiagallo, Ravera och San Giovanni odlas uteslutande Nebbiolo, medan Bricco San Pietro levererar Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Arneis i toppkvalitet.
I källaren har Filippo fokus på frukten, som han för fram i smakbilden genom att i första hand använda stora, smakneutrala fat. Alla Broccardos Barolo-viner från enskilda vingårdar görs enligt samma recept, så vinernas terroirmässiga karaktärsdrag och olikheter framträder med fascinerande tydlighet.
Man får inte heller glömma den eleganta och persikoaromatiska vita vinen ”Langhet”, skapad på den piemontesiska druvspecialiteten Arneis, eller Broccardos Barbera d’Alba ”Best Buy” med namnet La Martinella!
Vill du ha seriös Barolo och andra terroirtypiska piemontesiska viner, utan att behöva betala en förmögenhet, är det svårt att utse en bättre leverantör än familjen Broccardo.




















