
Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Il Lussurioso 2020 ØKO
Söker du World-Class Amarone... och är du inte riktigt på "humör" att tömma plånboken på ett fyrsiffrigt belopp?
Buglioni har marknadens kanske bästa alternativ till kultvinerna från Dal Forno och Quintarelli. "Il Lussurioso" blir ofta slutsåld inom några timmar efter att vi skickat ut ett nyhetsmail, då lyx-Amaronens kraft, poäng och kvalitet helt enkelt är ”unmatched” för priset.
Succén hos Buglioni är långt ifrån slumpmässig. Mariano Buglionis team arbetar hårt i källaren, och husets Amarone genomgår hela 30 månaders fatlagring – det är alltså ett halvt år längre än världens dyraste Amarone, Dal Forno Romano!
2020 är en riktig kraftårgång med kolossal fruktkoncentration… Se fram emot att fylla glaset med den fylligaste, högpotenta, fatkryddade 16-procentiga Amarone, som än en gång kommer att knocka recensenter och extatiska Amarone-älskare.
Det här är essensen av Valpolicella, och vad Amarone är och bör vara!
……
Njut den som ett mysigt glas eller till fläskstek, anka, lammrygg, vilt, BBQ och kraftiga nötköttsrätter. Kan också passa till tapas eller till ett urval av mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Il Lussurioso 2020 ØKO?
Amarone presenterar sig med en överlägsen mörk körsbärsfärg som lämnar lårlånga gardiner längs glasets innerkant... Nosen lämnar inga tvivel. Du kommer att få en Amarone-upplevelse för livet! Torkade violer, intensiva svarta körsbär, plommon, russin och björnbär omsluts av lyxig fatkryddad Valrhona-choklad, espressobönor och Tahiti-vanilj... Vinet glider över tungan som en glaciär, djärvt, fruktkoncentrerat och oemotståndligt, medan det stora Amarone-paketet långsamt vecklas ut ... Katrinplommon, russin, söt piptobak, en aning lakrits och nymalen peppar dominerar smaken, som dröjer sig kvar imponerande länge med klunk efter klunk. Perfekt balans mellan torkad fruktsötma, fatkryddor och silkeslena tanniner... Marianos största Amarone-mästerverk hittills? Drick nu med syresättning eller spara +10 år från skördeåret.
Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Il Lussurioso 2020 ØKO passar bra till...
Hur är Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Il Lussurioso 2020 ØKO framställt?
Il Lussurioso 2020 är gjord av en blandning av 60% Corvina, 20% Corvinone, 10% Rondinella, 5% Oseleta och 5% Croatina. Druvklasarna skördas för hand i mitten av september och koncentreras genom torkning fram till januari. Vinet mognar hela 30 månader på stora traditionella tonneaux-fat innan det släpps.
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll























