
Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024
Årets italienska rosnyhet? Vilken lysande debutårgång av en monopole-rosé från den världsberömda Amarone-producenten Buglioni!
Chiaretto di Bardolino är den officiella italienska benämningen på rosévin från Bardolino, som ju ligger i moränkullarna sydost om Gardasjön.
Tidigare var regionens roséer relativt mörka och tenderade ofta att bli ljusröda, men under det senaste decenniet har det skett något av en revolution och vinerna ligger nu otroligt nära de torra, lätta och mer seriösa provencalska roséerna - både i stil och kvalitet!
Framgången är så stor att upp till hälften av Bardolinos viner nu görs med de populära Chiaretto-roséerna! Som en indikation på kvalitetspotentialen flockas nu toppnamn från angränsande Valpolicella, som Buglioni, till Bardolino för att investera i vingårdar och roséproduktion.
Rosè de Noir La Sdraio 2024 görs på Corvina och Rondinella från Buglionis egen monopolvingård i kullarna nära Gardasjöns östra strand. En grusig och perfekt väldränerad jord där en betydande förekomst av kalksten och fossiler ger mineralfiness till rosévinet.
Och varför "La Sdraio"? Vinets namn betyder "solstol" på italienska. Bildligt talat en öppen inbjudan från Mariano Buglioni att bara slappna av och njuta av stunden - stressfritt.
Vill du uppleva Gardasjöns svar på Provence? Så gör det med stil, avslappnad klass och berömda Buglioni i glaset!
Njut som aperitif eller till skaldjur, tapas, sushi, risotto, sallader, pasta eller pizza. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024?
Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024 lockar med en klassisk ljus laxfärg i glaset... Näsan är somrig och smickrande med fina aromer av nypon, färska vita blommor, krispig citrus, persika, smultron, hallon och granatäpple, toppat med en livlig mineralisk underton från den kalkhaltiga monopoljorden.. Torrt, friskt och elegant mineraliskt i gommen, med ett nästan provensalskt uttryck, medan en mängd delikata fruktnyanser utvecklas i den harmoniska smaken. Vackert krispig i den munrengörande, matvänliga eftersmaken - som avslutas med en örtig touch av Herbes de Provence och snabbt väcker aptiten för ännu en läskande munsbit. Italiensk rosé smakas sällan mer briljant än just här... Drick nu, eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Hallon
Jordgubbe
Rose
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024 passar bra till...
Hur är Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024 framställt?
Rosè de Noir "La Sdraio" 2024 är gjord av en blandning av Corvina och Rondinella som handplockats av den världsberömda Amarone-producenten Buglioni från den egna monopole-vingården i Bardolino-kullarna nära Gardasjöns östra strand. Den enskilda vingården, som ligger 170 meter över havet, är välsignad med en väldränerad grusig jord, medan en betydande förekomst av kalksten och fossiler ger rosévinet mineralisk finess. Efter en varsam pressning av druvorna sker en inledande kall maceration där musten drar till sig delikata aromer och ljus roséfärg från skalen. Rosévinet jäser sedan med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltankar innan det avrundas med 8 månaders källarmognad innan det släpps.
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
























