



Buglioni Rosacipolla Rosato 2022
Mariano Buglioni hade faktiskt reserverat sin unika Rosacipolla för familj, vänner och stamkunder!
Men under ett besök hos producenten utökade Supervin sin vänkrets. Vi njöt genast av den fantastiska rosévinen gjord på Amarone-druvan Corvina och lyckades få Mariano på andra tankar.
Sedan dess har den populära rosén fått höga betyg av flera recensenter, eftersom kvaliteten är oöverträffad!
Rosacipolla är helt enkelt ett fantastiskt elegant glas rosé. Tillverkat av Corvina-druvor som handplockats från över 30 år gamla vinstockar på en grusig terroir i San Pietro In Cariano. En njutning för alla sinnen och ett fantastiskt roséglas vid alla tillfällen!
Vi förstår varför Buglioni ursprungligen ville behålla denna rosépärla för sig själv och sin inre krets... Det perfekta norditalienska alternativet till Provence!
......
En uppfriskande aperitif och ett utmärkt komplement till skaldjur, antipasti, crudités, lätta pastarätter, fågel, sushi och sallad. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Buglioni Rosacipolla Rosato 2022?
Elegant delikat roséfärg... Nosen är underbart frisk och delikat parfymerad med härliga aromer av nyplockade nypon, jordgubbar i grädde, hallon och ljusa körsbär, toppad med mineralsaltad citrus och en touch av våta stenar... Frisk, torr och ultracharmig i munnen! Inslag av örter ger vinet karaktär, medan en fin mineralitet ger upplevelsen i avslutningen. Corvina i en helt annan och lättare version än vi känner från Amarone-viner och med en värld av skillnad. Verkligen välgjord rosé på alla sätt ... Se upp, Provence! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Buglioni Rosacipolla Rosato 2022 passar bra till...
Hur är Buglioni Rosacipolla Rosato 2022 framställt?
Rosacipolla 2022 är gjord av 100% Corvina från vinstockar som är över 30 år gamla på grusiga jordar i San Pietro In Cariano, en del av Trevenezie IGT-beteckningen. Buglioni skördar druvorna för hand och låter druvskalen ligga i druvmusten i 12 timmar. Detta resulterar i en harmonisk extraktion av färg och smak som bevaras genom sval jäsning och 4 månaders mognad i ståltankar.
Druvor
CorvinaOm Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!



















