
Buglioni Rosato Rosacipolla 2021
Handplockad rosé... Vald av Supervins ägare Mads Jensen efter ett besök hos producenten Mariano Buglioni 2019!
Buglioni hade ursprungligen tänkt reservera denna "speciella rosé" för familj, vänner och stamkunder - men så blev det inte när Supervin först fick syn på denna fantastiska rosé gjord på Amarone-druvan Corvina. Då var det dags att hämta Rosacipolla...
Vi köpte ett stort parti, lovade att sälja stora mängder rosé och fick därför ner priset.
Rosén är extremt läcker och har fått sitt namn efter sin speciella "rödlöksfärg"... En njutning för alla sinnen och ett bra roséglas alltid!
Vi förstår varför Buglioni ursprungligen ville behålla denna roséperla för sig själv och sin inre krets...
En uppfriskande aperitif och en utmärkt följeslagare till skaldjur, antipasti, crudités, lätta pastarätter, fågel, sushi och sallad. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Buglioni Rosato Rosacipolla 2021?
En vacker rosa färg med en lila nyans i glaset. Den handplockade rosén doftar jordgubbar, hallon och körsbär med behagliga inslag av citrus bland de lätta lagren av röd frukt. Frisk, torr och mycket charmig i munnen! Inslag av örter ger vinet karaktär och en fin mineralitet för upplevelsen till avslutningen. Corvina i en helt annan och lättare version än vi känner från Amarone-viner och med en värld av skillnad. Verkligen välgjord rosé på alla sätt och vis! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Buglioni Rosato Rosacipolla 2021 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!