
Casanova di Neri Irrosso 2022
Är detta "smakprovet" av en annan 100-poängs Brunello från Tenuta Nuova?
Casanova di Neri har av Wine Spectator utsetts till världens bästa Brunello-producent, vilket kanske gör det lättare att förstå hur denna Sangiovese-blandning kan höja sig över de mycket dyrare Brunello-vinerna från andra hus.
Nyckeln till Casanova di Neris rasande läckra Irrosso är gömd i Sangiovese-druvorna, som skördas från samma Centine-fält som skapade husets flera 100-poängare Brunello, den legendariska Tenuta Nuova.
Irrosso är till och med bortskämd i källaren med 15 månader på ekfat för att skapa en fruktig och sammetslen Sangiovese med tryffelkomplexitet och en touch av fatkrydda.
Så du får i stort sett hela det kultförklarade Brunello-paketet - men till en bråkdel av priset!
Njut av det till saftiga biffar, lamm, mustiga pastarätter, pizza, polenta, grytor och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Casanova di Neri Irrosso 2022?
Den toskanska "Mini-Brunello" gnistrar mörkt körsbärsrött i glaset ... Casanova di Neris läckra magi är obestridlig och näsan kombinerar vackert Sangioveses eleganta röda körsbärsfrukt, tranbär och grillade medelhavsörter med mörka lyxiga inslag av svarta vinbär och kryddor från Bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon och Petit Verdot ... Vinet är silkeslent och fruktigt på tungan, med Sangioveses ungdomliga frukt som snabbt ger vika för djupa Brunello-toner av russin, tryffel, lakrits och läder ... Mineralisk avslutning som rengör munnen. En matvänlig liten tanninbit. Perfekt balanserade kryddor. Ja, tack... Bästa Irrosso någonsin? Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Casanova di Neri Irrosso 2022 passar bra till...
Om Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener