





Costabella Rosso 2021
En Amarone i ena handen. En italiensk Supertoscanare i den andra. Två av de mest älskade vintyperna i Danmark...
Zeni Costabella når en ny höjdpunkt i årgången 2021, som hyllas som en av Venetos bästa för Amarone & Co.
Costabella har fått sitt namn efter Zenis vackra vinsluttningar ner mot Gardasjön. Rött vinet kombinerar Corvina-druvor, torkade enligt Amarone-metoden, med "Supertoscanare-druvorna" Merlot och Cabernet Sauvignon. Två av de mest älskade vintyperna i Danmark...
Resultatet är ett imponerande fruktläckert och saftigt powervin, som toppas med eleganta kryddor och tanniner från den kostsamma lagringen på ekfat…
Crowd-pleasern träffar alltid rätt bland Amarone-fans – men begeistrar absolut också fans av Bordeaux och Supertoscanare.
Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.
...
Njut av den till saftiga biffar, BBQ, lamm, ost, anka, fläskstek, tapas, fylliga pastarätter, mys och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Costabella Rosso 2021?
Zeni Costabella 2021 breder ut sig fylligt och mörklila i glaset... Doften vibrerar härligt av mörk, kraftfull frukt och en rejäl dos lyxiga kryddor! Förvänta en superläcker, Ripasso-liknande doft med fullt ös på den saftiga körsbärsfrukten, söta russin och katrinplommon. Bordeaux-druvorna märks med lyxiga drag av svarta vinbär, plommon och mynta, som i sin tur fulländas av fattoner av engelsk lakrits, choklad och rostade kaffebönor... Wow! Här finns massor av saftighet och smakkraft i det här läckra italienska glaset, men rött vinet har ändå fin struktur och finess från Bordeaux-druvorna. Imponerande Veneto-vin!
Smaknoter
Plommon
Kaffe
Lakrits
Russin
Vinbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Costabella Rosso 2021 passar bra till...
Hur är Costabella Rosso 2021 framställt?
Costabella 2021 är skapad på mestadels Corvina och Corvinone, som Zeni kompletterar med sammanlagt 30 % av de franska Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinet framställs enligt Amarone-metoden, även känd som appassimento, där druvorna torkas för att uppnå ännu större intensitet i smaken. Processen är kostsam, men det färdiga vinet bjuder i gengäld på en otrolig smakrikedom. 2–3 veckors maceration extraherar djup färg, smak och tanniner från druvskalen. Avslutningsvis ges Costabello 12–24 månaders lagring på ekfat.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
























