
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 i trälåda
"Cerequio is an amphitheater of vines on the Langhe terrace, in the municipality of La Morra" – Damilano
Barolos svar på Grand Cru från 100‑poängsfenomenet Damilano...
Visst är Barolos 181 Cru‑terroirs (MGA) ännu inte officiellt rankade – på samma sätt som i Bourgogne – men 1979 publicerade Renato Ratti sin egen klassificering och framhöll Cerequio som ett av endast 10 topplägen i den fina "1. kategori".
Vi finner Cru Cerequio i hjärtat av La Morra, där det amfiteaterformade terroiret – med syd‑ och sydostexponering samt en jordmån rik på sand, lera och silt – ger Barolo‑viner med intensitet, finess och lagringspotential i världsklass.
Terroiret kommer vackert till uttryck i Damilanos förföriska och parfymrika 2021‑utgåva, som får mogna 24 månader på stora, neutrala ekfat. Här säkerställer en kontrollerad mikrooxidation att tanninerna mjukas upp och komplexiteten främjas – utan att störa den unika terroirprägeln.
Damilano‑familjen har sedan slutet av 1800‑talet varit bland de ledande producenterna i Barolo. Idag för vidare fjärde generationen arvet – med världsklassrecenserade Cru Cerequio 2021 bland de historiska höjdpunkterna.
Har vi nämnt att recensenterna ser 2021 som en historiskt stor årgång i Barolo? Läs dessa årgångsbedömningar...
“Barolo 2021 vintage rating – 5 out of 5” – Decanter
”Barolo 2021 – Excellent to Exceptional Vintage” – Wine Scholar Guild
“Barolo 2021 – Superb Vintage” – Wine Enthusiast
“Extraordinary – The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" – Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” – Kerin O'Keefe
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” – James Suckling
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" – Antonio Galloni
...
Avnjut den till fet, marmorerad nötkött, lamm, svamprisotto, mustiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 i trälåda?
Damilano Barolo DOCG Cerequio från toppåret 2021 uppträder elegant körsbärsröd med ett diskret orange skimmer vid glasets kant… Doften lockar med utsökta, intensiva och gudomligt komplexa aromer av torkade rosenblad, vilda körsbär, mynta, eukalyptus, tranbär och plommon, som långsamt öppnar upp för spännande toner av lagrad balsamico, svart te, lakrits, tjära och mineralitet från skogsbotten… Smaken breder ut sig koncentrerat i munnen, nästan burgundiskt rödfruktig och floralt elegant, med silkesfina tanniner och en klassisk mineralisk finess som förenar sig på ett musikaliskt sätt i den långa, harmoniskt vibrerande avslutningen. Förförisk, parfymerad Barolo från La Morras kanske största vingård! Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Lakrits
Mynta
Rose
Svampar
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 i trälåda passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 i trälåda framställt?
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 är framställt på 100 % Nebbiolo från en av Barolos mest prestigefyllda enkeltmarker – Cru Cerequio – i hjärtat av La Morra. Med sin perfekta syd- och sydostexponering och en jordmån rik på sand, lera och silt frambringar den vackra, amfiteaterformade Cerequio-odlingen Barolo-viner med intensitet, finess och lagringspotential i världsklass. Damilano-familjens mest eleganta och parfymerade tolkning av Nebbiolo-druvan kommer från en endast 0,5 hektar stor parcell! Vinet spontanjäses under 20 dagar med terroirens naturligt förekommande jäststammar i ståltank med fruktbevarande temperaturkontroll. Därefter följer ytterligare 20 dagars varsam maceration med skalen, vilket säkerställer ett seriöst uttag av arom, färg och tanniner utan att kompromissa med druvans naturliga elegans. Efter avslutad jäsning mognar vinet i 24 månader på stora, neutrala ekfat, som genom kontrollerad mikrooxidation mjukar upp tanninerna och främjar komplexiteten – utan att störa terroirets särpräglade karaktär. Efter fatlagringen buteljeras vinet och lagras ytterligare ett år i källaren före frigivning. Resultatet är ett levande bevis på varför Cerequio rankas i första kategori som en av Barolos tio bästa vinmarker. (Ratti, 1979)
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















