





Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trälåda
“The depth of the soil and the greater availability of water also favor the production of more structured, tannic and powerful wines, so much that Liste has to be released on the market a year later compared to the other Damilano’s MGA.” – Damilano
Robert Parker och James Suckling är ense… Om du ska smaka referensvinet framför alla från den sällsynta enskilda vingården Liste, så är och förblir Damilanos version bäst av alla!
Från en syd- och sydostvänd parcel med över 35 år gamla vinstockar skapar hundrapoängskometen ett vin så kraftfullt och strukturerat att det släpps 12 månader senare än husets övriga enskilda vingårds-Baroloer.
Damilanos Liste 2019 ligger först 24 mdr. på stora, franska och italienska ekfat och därefter ytterligare 24 mdr. på flaska. Mognaden säkerställer en kontrollerad mikrooxidation som mjukar upp tanninerna och främjar komplexiteten – utan att störa det unika terroiruttrycket.
Familjen Damilano har sedan slutet av 1800‑talet varit bland de ledande producenterna i Barolo. Idag för fjärde generationen arvet vidare – med världsklassrecenserade Cru Liste som ett av husets bästa viner. Och se bara recensenternas dom över årgången 2019...
"98 points. Classic." - Wine Enthusiast Vintage Chart (årgångsschema, Barolo 2019)
"Barolo 2019: The Brilliance is Back" – Wine-Searcher
...
Njut av den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trälåda?
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 framstår djup körsbärsröd i glaset med en börjande tegelstenskant... Doften öppnar med intensiva aromer av mörka körsbär, tranbär och blodapelsin, som smälter samman med inbjudande inslag av lakritsrot och torkade rosor. Efter några virvlingar i glaset utvecklar vinet en vacker komplexitet med inslag av eukalyptus, rosmarin, cederträ, tjära och skogsbotten... I munnen imponerar Liste 2019 som en kraftfull och muskulös Barolo, där den röda och mörka bärfrukten presenteras elegant mot en markant struktur med fasta, mogna tanniner. De mineraliska undertonerna ger vinet en särskild energi och lyfter den långa eftersmaken med antydningar av tjära, rök, läder och rustik jord. En enskild vingårds-Barolo med förstklassig lagringspotential och terroirkaraktär. Släpps ett år senare än husets övriga Cru'er – och med god anledning. Liste kräver tålamod, men belönar dig med storhet i glaset! Drick nu, eller lagra +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Lakrits
Rose
Svampar
Tjära
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trälåda passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trälåda framställt?
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 är gjord på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterar från över 35 år gamla vinstockar på parcell 'Liste', belägen i den norra delen av kommunen Barolo, nära gränsen till La Morra. Vingårdens 2 hektar, som har en perfekt syd- och sydostexponering, frambringar tillsammans med jordmånens sammansättning om 55 % silt, 30 % lera och 15 % sand en så kraftfull och strukturerad Barolo att Damilano släpper Liste ett helt år senare än de tre andra vingårdsvinerna. Vinet genomgår spontan jäsning med terroirens naturligt förekommande jäststammar i ståltank, medan 20 dagars varsam maceration med skalen säkerställer ett seriöst extrakt av arom, färg och tanniner utan att kompromissa med druvans naturliga elegans. Efter avslutad jäsning lagras vinet i 24 månader på stora italienska och franska ekfat, som via en kontrollerad mikrooxidation mjukar upp tanninerna och främjar komplexiteten – utan att störa terroirens särskilda karaktärsdrag. Efter fatlagringen tappas vinet på flaska och lagras ytterligare två år i källaren innan frigivning.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!























