





Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 i trälåda
”Cannubi: A Vineyard Kissed by God” – James Suckling
En av de mest legendariska Barolo-viner världen någonsin skådat...
Som en av de få Baroloer som fått perfekta 100 poäng av James Suckling placerar Damilanos flaggskepp, Cannubi Riserva 1752, sig i nivå med de största – och upp till 10.000 DKK kostsamma – kultvinerna från Gaja, Bruno Giacosa och Giacomo Conterno.
2017 är sublimt nära att nå samma perfekta poäng – och fastslår med årgångens högsta rating med bestämdhet att detta är vinet över dem alla från Cru Cannubi...
Damilano-familjen har sedan slutet av 1800-talet varit en av de ledande producenterna i Barolo. Idag för fjärde generationen arvet vidare – med Cannubi Riserva 1752 som husets kronjuvel och ett vin i absolut världsklass.
Riserva-vinet produceras i särskilda årgångar och endast i extremt begränsad mängd. Vinet kommer från en unik 2 hektar stor parcel med upp till 70 år gamla vinstockar på Barolo-kommunens bästa och mest mytomspunna terroir, Cru Cannubi. Längst in i vinmarkens historiska hjärta – där snön smälter först på våren.
Namnet "1752" hänvisar till det tidigast dokumenterade året då ett vin med namnet Cannubi förekommer på etiketten. Markens namn sägs betyda "förening" eller "äktenskap" – en anspelning på den unika belägenheten där Barolos tortonska och helvetiska jordlager möts. Resultatet är viner som på ett enastående sätt förenar den florala, mjuka frukten från den förstnämnda terroirtypen med den sistnämndas koncentration och struktur.
Barolos 181 officiella Cru-vingårdar (MGA) är ännu inte rangordnade – som till exempel 1er Cru och Grand Cru i Bourgogne. År 1979 publicerade Renato Ratti dock sin egen klassificering där 10 toppmarker framhävs som "1. kategori" – däribland Cannubi...
Damilanos tolkning lutar tydligt åt den traditionella skolan med 20 dagars jäsning och ytterligare 30 dagars “submerged cap”-maceration, där skalen hålls nedsänkta för en skonsam och djup extraktion av färg, smak och tanniner...
Varje flaska är resultatet av kompromisslös selektion, spontan jäsning med terroirets egna jäststammar samt hela fem års lagring på ett enda handbyggt 5 000-litersfat från legendariska Stockinger – vinmakarens Stradivarius – som även använts av bland andra Giacomo Conterno.
"One of the greatest Cannubis ever. From the original parcel of the vineyard.", skrev James Suckling om föregångaren.
Vi har tilldelats 18 flaskor av vad som troligen är den största Barolon från Cru Cannubi... Först till kvarn!
...
Njut av den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, mustiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 i trälåda?
Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 visar sig elegant körsbärsröd i glaset med mogna tegelfärgade nyanser mot kanten… Doften är djupt förförisk, floral och extremt komplex – först med intensiva aromer av rosor, mogna hallon och saftiga jordgubbar, följt av tranbär, plommon, lakrits och läder. I bakgrunden anas toner av rosmarin, tjära, skogsbotten och en antydan av tryffel... I munnen vecklar vinen ut sig med koncentrerad, men samtidigt ytterst elegant smak av röda och mörka bär, djupa källarnoter och en gåtfull mineralitet. De sammetsmjuka, men markanta tanninerna framstår redan vackert integrerade efter 7 års Riserva-lagring på fat och flaska. En av Barolos mest legendariska viner i exceptionell toppform! Drick nu, eller lagra i +25 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 i trälåda passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 i trälåda framställt?
Damilano Barolo DOCG Cannubi Riserva "1752" 2017 är den mest ikoniska vinen i Damilanos portfölj – och en ambassadör för ”Grand Cru-marken” Cannubi i Barolo. Namnet "1752" hyllar de första åren i historien där man kunnat dokumentera ett vin med “Cannubi” på etiketten. Sedan debutårgången 2008 har familjen Damilanos Riserva varit dedikerad åt en helt särskild parcel: 2 hektar i det historiska hjärtat av Cru Cannubi. På denna syd- och sydvästvända parcel står 50 till 70 år gamla Nebbiolo-plantor med rötterna djupt förankrade i kalkhaltig jord. Vinet görs endast i de bästa årgångarna, där druvselektionen sker redan vid skörden. Spontanjäsningen sker med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och 30% av klasarna jäser med stjälkarna inkluderade för extra parfym, struktur och komplexitet. Själva jäsningen varar cirka 20 dagar, men vinifieringen sträcker sig över ytterligare 30 dagar med traditionell "submerged cap"-maceration, där skalen hålls nedsänkta för en skonsam och djup extraktion av färg, smak och tanniner. Vinet lagras därefter i hela fem år på ett enda 50 hektoliter stort fat från exklusiva österrikiska Stockinger – som Jancis Robinson har kallat för ”vinmagerens Stradivarius”. Dessa fat är berömda för sin subtila mikrooxidation – och är så eftertraktade att de använts av kultnamn världen över som Keller (Rheinhessen), Tignanello och Solaia (Toscana) och Giacomo Conterno (Piemonte). Efter fatlagringen tappas vinet på flaska utan klarning eller filtrering. Här mognar det ytterligare ett par år i källaren fram till frigivningen. Barolo Riserva "1752" är således inte bara ett vin, utan ett tidlöst monument över Barolos identitet och Cannubis storhet – med djup, komplexitet och lagringspotential "second to none".
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















