
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020
“This wine represents a blend of fruit from five MGA sites: Brunate, Liste, Cerequio, Cannubi and Raviole” – Robert Parker
En Barolo med historiskt vingesus – skapad på ett superblend från fem av områdets största vinmarker: Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi!
Belönad med 97 poäng från GardiniNotes och 94 poäng från Wine Spectator… så är nivån – och inte minst förhållandet mellan pris och kvalitet – helt på plats!
Medan hypen i dag samlas kring Barolos enskilda cru-viner, påminner sublima Damilano Lecinquevigne 2020 oss om varför Barolo ända fram till 1970- och 1980-talen typiskt skapades som blends över flera cru:n och kommuner.
Fördelen med den gamla filosofin är att den skicklige vinmakaren – genom att låta flera vingårdar komplettera varandra – kan smaka sig fram till en mer balanserad och i slutändan mer komplett och harmonisk Barolo.
Hos Damilano sker mognaden också enligt traditionella föreskrifter. Lecinquevigne mognar 24 månader på stora, italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2 000 till 10 000 liter. Här eftersträvas en kontrollerad mikrooxidation för att mjuka upp tanninerna och främja vinets komplexitet – utan att störa de fem terroirernas unika karaktärsdrag.
Familjen Damilano har sedan slutet av 1800-talet varit bland de ledande producenterna i Barolo. Idag för vidare fjärde generationen arvet – med Lecinquevigne som husets ultimata signaturvin, som genom att blanda druvor från flera toppmarker uttrycker essensen av familjehusets stil.
2020 är och förblir ett utmärkt Barolo-år. Som Wine Scholar Guild har framhållit föredrar många Barolo-producenter faktiskt 2020 framför det mer hypade 2019.
...
Njut av den till fet marmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020?
Damilano Lecinquevigne 2020 står elegant körsbärsröd i glaset med en inledande orange kant… Doften öppnar med stor finess och intensitet – ett klassiskt Barolo-uttryck uppnått med druvor från fem historiska, enskilda vingårdslägen enligt gammal tradition. Den förför med livliga aromer av körsbär, tranbär och hallon, som fint flätas ihop med florala inslag av torkade rosor och apelsinskal. Med lite luft i glaset följer spännande inslag av eukalyptus, balsamico, rök, tjära, skogsbotten och krossade stenar... I munnen framstår Lecinquevigne 2020 harmonisk och välbalanserad – med vibrerande friskhet, fasta tanniner kring den underbart bärsaftiga, fruktdrivna kärnan. Vinet har både finess och struktur, som det på ett exemplariskt sätt förenar med klassiska Barolo-toner av läder, torkade örter och skogsbotten i eftersmaken. Ett utmärkt exempel på Barolo i traditionell stil – med både charm, komplexitet och lagringspotential. Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Läder
Rose
Röda körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 passar bra till...
Hur är Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 framställt?
Damilano Barolo DOCG Lecinquevigne 2020 är framställd på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterar från 40 år gamla vinstockar fördelade på de fem sydostvända, enskilda vingårdslägen Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi. Vinet spontanjäses i 15 dagar med terroirens naturligt förekommande jäststammar i ståltank, varefter ytterligare 10 dagars maceration med skalen säkerställer ett seriöst uttag av aromer, färg och tanniner utan att kompromissa med druvans naturliga elegans. Efter avslutad jäsning mognar vinet i 24 månader på stora italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2 000 till 10 000 liter. Här bidrar en kontrollerad mikrooxidation till att mjuka upp tanninerna och främja vinets komplexitet – utan att störa de fem terroirernas unika karaktärsdrag. Efter fatlagringen buteljeras vinet och lagras ytterligare 12 månader i källaren innan det släpps.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!























