
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020
“This wine represents a blend of fruit from five MGA sites: Brunate, Liste, Cerequio, Cannubi and Raviole” – Robert Parker
En Barolo med historiskt vingesus – skapad på ett superblend från fem av områdets största vinmarker: Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi!
Belönad med 97 poäng från GardiniNotes och 94 poäng från Wine Spectator… så är nivån – och inte minst förhållandet mellan pris och kvalitet – helt på plats!
Medan hypen i dag samlas kring Barolos enskilda cru-viner, påminner sublima Damilano Lecinquevigne 2020 oss om varför Barolo ända fram till 1970- och 1980-talen typiskt skapades som blends över flera cru:n och kommuner.
Fördelen med den gamla filosofin är att den skicklige vinmakaren – genom att låta flera vingårdar komplettera varandra – kan smaka sig fram till en mer balanserad och i slutändan mer komplett och harmonisk Barolo.
Hos Damilano sker mognaden också enligt traditionella föreskrifter. Lecinquevigne mognar 24 månader på stora, italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2 000 till 10 000 liter. Här eftersträvas en kontrollerad mikrooxidation för att mjuka upp tanninerna och främja vinets komplexitet – utan att störa de fem terroirernas unika karaktärsdrag.
Familjen Damilano har sedan slutet av 1800-talet varit bland de ledande producenterna i Barolo. Idag för vidare fjärde generationen arvet – med Lecinquevigne som husets ultimata signaturvin, som genom att blanda druvor från flera toppmarker uttrycker essensen av familjehusets stil.
2020 är och förblir ett utmärkt Barolo-år. Som Wine Scholar Guild har framhållit föredrar många Barolo-producenter faktiskt 2020 framför det mer hypade 2019.
...
Njut av den till fet marmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020?
Damilano Lecinquevigne 2020 står elegant körsbärsröd i glaset med en inledande orange kant… Doften öppnar med stor finess och intensitet – ett klassiskt Barolo-uttryck uppnått med druvor från fem historiska, enskilda vingårdslägen enligt gammal tradition. Den förför med livliga aromer av körsbär, tranbär och hallon, som fint flätas ihop med florala inslag av torkade rosor och apelsinskal. Med lite luft i glaset följer spännande inslag av eukalyptus, balsamico, rök, tjära, skogsbotten och krossade stenar... I munnen framstår Lecinquevigne 2020 harmonisk och välbalanserad – med vibrerande friskhet, fasta tanniner kring den underbart bärsaftiga, fruktdrivna kärnan. Vinet har både finess och struktur, som det på ett exemplariskt sätt förenar med klassiska Barolo-toner av läder, torkade örter och skogsbotten i eftersmaken. Ett utmärkt exempel på Barolo i traditionell stil – med både charm, komplexitet och lagringspotential. Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Läder
Rose
Röda körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 passar bra till...
Hur är Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 framställt?
Damilano Barolo DOCG Lecinquevigne 2020 är framställd på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterar från 40 år gamla vinstockar fördelade på de fem sydostvända, enskilda vingårdslägen Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi. Vinet spontanjäses i 15 dagar med terroirens naturligt förekommande jäststammar i ståltank, varefter ytterligare 10 dagars maceration med skalen säkerställer ett seriöst uttag av aromer, färg och tanniner utan att kompromissa med druvans naturliga elegans. Efter avslutad jäsning mognar vinet i 24 månader på stora italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2 000 till 10 000 liter. Här bidrar en kontrollerad mikrooxidation till att mjuka upp tanninerna och främja vinets komplexitet – utan att störa de fem terroirernas unika karaktärsdrag. Efter fatlagringen buteljeras vinet och lagras ytterligare 12 månader i källaren innan det släpps.
Druvor
Nebbiolo