
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2021 - Halvflaska
En stor Barolo med historisk vingkänsla – skapad på en superblend från fem av områdets största vingårdar: Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi!
Belönad med 95 poäng från James Suckling… då är nivån – och inte minst pris- och kvalitetsförhållandet – helt på plats!
Medan hypen idag samlas kring Barolos enskilda lägesviner, påminner sublima Damilano Lecinquevigne 2021 oss om varför Barolo ända fram till 1970- och 1980-talen typiskt skapades som blends över flera cru och kommuner.
Fördelen med den gamla filosofin är att den skicklige vinmakaren – genom att låta flera lägen komplettera varandra – kan smaka sig fram till en mer balanserad och i slutändan mer komplett och harmonisk Barolo.
Hos Damilano sker lagringen också enligt traditionella föreskrifter. Lecinquevigne mognar 24 månader på stora, italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2.000 till 10.000 liter. Här sker en kontrollerad mikrooxidation för att mjuka upp tanninerna och främja vinets komplexitet – utan att störa de fem terroirernas unika karaktärsdrag.
Familjen Damilano har sedan slutet av 1800-talet varit bland de ledande producenterna i Barolo. Idag för fjärde generationen arvet vidare – med Lecinquevigne som den ultimata signaturvinen, som genom att blanda druvor från flera topplägen uttrycker essensen av familjehusets stil.
Har vi nämnt att recensenterna anser 2021 vara en historiskt stor årgång i Barolo? Läs dessa årgångsbedömningar...
“Barolo 2021 vintage rating – 5 out of 5” – Decanter
”Barolo 2021 – Excellent to Exceptional Vintage” – Wine Scholar Guild
“Barolo 2021 – Superb Vintage” – Wine Enthusiast
“Extraordinary – The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" – Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” – Kerin O'Keefe
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” – James Suckling
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" – Antonio Galloni
...
Njut av den till väl marmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2021 - Halvflaska?
Damilano Lecinquevigne 2021 presenterar sig elegant körsbärsröd med en begynnande tegelton vid glasets kant… Doften lovar en stor och klassisk Barolo skapad på toppfrukt från fem historiska enskilda vingårdar. I den sublima årgången 2021 lockar aromerna med intensiva toner av körsbär, tranbär och smultron, vilka vackert förenas med blommiga inslag av torkade rosor och apelsinskal. Ett par snurr i glaset öppnar upp komplexa nyanser av mynta, balsamico, rök, tjära, skogsbotten och krossade stenar... I smaken framstår Lecinquevigne harmonisk och fint balanserad – med vibrerande fräschör och fasta tanniner som omsluter den underbart bärsaftiga, fruktdrivna kärnan. Vinet förenar på ett föredömligt sätt finess och struktur med klassiska Barolo-noter av läder, torkade örter och skogsbotten i eftersmaken. En framstående Barolo i traditionell stil – med både charm, komplexitet och lagringspotential i en av områdets största årgångar på länge. Drick nu, eller lagra 20+ år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Rose
Röda körsbär
Svampar
Tjära
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2021 - Halvflaska passar bra till...
Hur är Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2021 - Halvflaska framställt?
Damilano Barolo DOCG Lecinquevigne 2021 är framställd på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterar från 40 år gamla vinstockar fördelade på de fem sydostsluttande, enskilda vingårdslägena Brunate, Cerequio, Liste, Raviole och Cannubi. Vinet genomgår spontan jäsning i 15 dagar med terroirens naturligt förekommande jäststammar i ståltank, varefter ytterligare 10 dagars maceration med skalen säkerställer ett rejält uttag av arom, färg och tanniner utan att kompromissa med druvans naturliga elegans. Efter avslutad jäsning lagras vinet i 24 månader på stora italienska och franska ekfat med en kapacitet från 2 000 till 10 000 liter. Här ser en kontrollerad mikrooxidering till att tanninerna mjukas upp och att vinens komplexitet främjas – utan att störa de unika karaktärsdragen från de fem terroirerna. Efter fatlagringen buteljeras vinet och lagras ytterligare 12 månader i källaren innan frigivning.
Druvor
Nebbiolo